We zijn allemaal gek

donderdag 21 maart 2024

Deze column is geschreven door Peter van der Klooster, fotojournalist gevestigd in Zeeland.

Foto: Syed Mubashir Peeran

U wist het natuurlijk al lang. Niks meer aan te doen, de zaak is gedaan. De persfotograaf is de nieuwe putjesschepper. Hij, zij, hen is al jaren geen collega meer op de redactie, wannabees leveren hun kiekjes gratis en voor niks en sommige fotopersbureaus lopen niet eens rood aan van de tarieven die ze durven aan te bieden – de beeldmaker ermee uitpersend, tot de laatste pixel.

Laat uw kinderen liever een vak leren in plaats van te kiezen voor het vrije beroep van fotograaf. Ik kom zelf uit een journalistiek nest, moeder journalist (toen nog) met een Roxy Dual in de mondhoek driftig tikkend op een schrijfmachine en vader gelauwerd fotojournalist (o.a. Zilveren Camera 1985), vaak onderweg met Johan D., Kees J., Mart S. en vele anderen.

Als ventje ging ik in weekenden en vakanties regelmatig mee naar voetbal en wielrennen en voor de krant van mijn moeder fotografeerde ik voetbal, gymzalen in aanbouw en tandemfietsen voor blinden in Noordwelle, Zeeland. Mijn salaris was 15 gulden per geplaatste foto, net als de fotocorrespondenten in de regio. Toch werd ik geen fotograaf want op de open dag van de fotovakschool in Den Haag zag ik vooral kunstenaars en ik wilde (vrolijk) sport fotograferen voor de VI of de SI.

Inmiddels als vijftiger ben ik er toch nog aan begonnen. Het zit in mijn bloed en kon niet uitblijven. Minder uren in mijn echte werk, een professionele uitrusting van Canon gekocht en met grote ambities aan de slag gegaan. In eerste instantie was niemand in mijn foto’s geïnteresseerd behalve wanneer ze gratis zouden zijn. Ik ben inmiddels al een paar jaar bezig: de verliezen zijn groot, investeringen bij lange na niet afgeschreven en ik besef nu dat jullie (op een enkeling na) allemaal knettergek zijn.

U bent gek (en oncollegiaal) als u bij een krant of (regionale) omroep werkt en kritiekloos foto’s gebruikt bij verhalen omdat ze gratis zijn. U bent gek en rooft brood als u stelselmatig uw matige foto’s gratis aan media aanbiedt omdat het zo leuk is om uw naam in de krant of op het net te zien. U bent gek als u een fotopersbureau heeft en een tarief per foto aanbiedt waarvoor een fotograaf voor zijn deel 7 km a 21 cent kan rijden en verder helemaal niets, noppes, niemendal. U bent gek en onverantwoordelijk als u directeur/bestuurder bent van een publieke omroep en willens en wetens prijsafspraken maakt die neigen naar uitbuiting. 

U bent allemaal gek – en ik dus ook. Zullen we vanaf nu weer een beetje normaal gaan doen met zijn allen?


Reageren? Stuur een mail naar secretaris NVF Paul Teixeira.