Webversie VAR leidt tot meer onduidelijkheid

dinsdag 25 september 2012

De huidige schriftelijke VAR-verklaring zal eind volgend jaar worden vervangen door een digitale versie, waarbij voor elke opdracht een verklaring moet worden aangevraagd. Volgens NVJ-jurist Petra Oudhoff leidt de nieuwe module juist tot meer onduidelijkheid voor de zzp’er.

De huidige Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voldoet volgens staatssecretaris Frans Weekers van Financiën niet meer en wordt vervangen door een webmodule waarbij zzp’ers en bedrijven zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie kunnen toetsen. De beoordeling van de Belastingdienst achteraf kan hierdoor vooraf al worden geraadpleegd, aldus de minister. Niettemin zal de toetsing achteraf niet geheel worden weggenomen, waarmee de webmodule een tweede versie wordt van de huidige verklaring.

De webmodule zal het gevaar voor een verkapt dienstverband niet wegnemen. NVJ-jurist Petra Oudhoff vindt dat de huidige VAR juist zekerheid geeft aan zzp’ers. “Zelf toetsen zal er ongetwijfeld toe leiden dat opdrachtgevers alle risico bij de freelancer leggen. Afschaffing is zeker niet in het belang van de zzp’er die in de huidige vorm wel weet waar hij aan toe is.”

Het kabinet wil de webmodule plaatsen bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor kan inschrijving in het handelsregister en invulling van de webmodule plaatsvinden bij één loket. Er wordt nagestreefd de webmodule vanaf eind 2013 integraal onderdeel te laten worden van het Ondernemersplein.

Download de Kamerbrief over eenduidige definitie zzp’ers .pdf