Op weg naar eerlijke tarieven: help mee en laat weten wat je betaald krijgt

dinsdag 4 juni 2019

Onderzoeksbureau KIEN vraagt namens de NVJ en NVF aan haar freelance leden en fotojournalisten die werken voor regionale- of landelijke dagbladen om een korte enquête in te vullen over hun betalingen. De reden voor dit onderzoek is dat de NVJ en NVF in het kader van de rechtszaak van freelance journalist Britt van Uem en fotojournalist Ruud Rogier een realistisch inzicht wil krijgen in de ervaringen van freelancers in deze markt.

De freelance tarieven in de (foto)journalistiek zijn al jaren structureel te laag. Om de race naar beneden te stoppen, daagden freelance journalist Britt van Uem en fotojournalist Ruud Rogier met steun van de NVJ De Persgroep voor de rechter. De inzet was een billijk tarief voor hun werk. Op 17 mei sprak de rechter een positief tussenvonnis uit, waarin hij vraagt om meer informatie over tarieven voor journalistiek werk. Om te bepalen of een vergoeding billijk is, is het relevant om te weten wat een freelancer aan een opdracht verdient; wat journalisten in loondienst voor datzelfde werk verdienen; en wat gebruikelijk is in de markt qua tarieven. Hierbij hebben we jouw hulp hard nodig.

Onderzoeksbureau KIEN vraagt namens de NVJ en NVF om een korte enquête in te vullen over hun betalingen en inkomen. Als de rechter vervolgens bepaalt dat de tarieven van Britt van Uem en Ruud Rogier niet billijk zijn, dan is dit een eerste en belangrijke stap naar betere tarieven. Door het invullen van deze vragen help je Britt en Ruud, jezelf en heel veel andere freelance (foto)journalisten.

De oproep en de link naar de enquête is dinsdag naar de betreffende leden gestuurd. Vul de vragenlijst vandaag nog in, of anders in elk geval voor dinsdag 11 juni.

Praktische informatie over de vervolgstappen

  • tot en met maandag 10 juni - enquête voor het verzamelen van informatie over tarieven 
  • vrijdag 14 juni - inleveren van alle bewijsstukken 
  • vrijdag 12 juli - deadline voor De Persgroep en Van Uem/Rogier om te reageren op de aangeleverde stukken
  • vrijdag 23 augustus (onder voorbehoud) - uitspraak van de rechter