Wegener in 2013: sociaal plan en in de verkoop?

donderdag 25 oktober 2012

De NVJ en de directie van Wegener voeren op 8 november overleg over onder andere het huidige sociaal plan dat eind 2012 afloopt. Beide partijen zullen verkennend praten over een mogelijke verlenging, nieuwe onderhandelingen of misschien besluiten dat geen sociaal plan nodig is. Ook zal de NVJ nadrukkelijk ingaan op de recente berichten over het mediaconcern.

Eind september werden de leden bij Wegener, maar ook de NVJ, verrast door het bericht dat de dagbladen van Wegener en MGL misschien worden opgeknipt en in delen verkocht. De geruchtenstroom in de wereld van uitgeverijen was al maanden losgebarsten, maar dit leek voor het eerst concrete ontwikkelingen bloot te leggen. Niet lang na het bericht hebben de Wegener waakhonden zeer begrijpelijk hun grote zorgen geuit over een mogelijke verkoop van het mediaconcern. De waarschuwing aan geïnteresseerde kopers was duidelijk: de redacties zullen zich niet opnieuw als handelswaar laten gebruiken.

Secretaris Dagblad en Lokale Media Tom Gibcus: ‘De NVJ is niet zo naïef te denken dat Wegener ons wel even zal vertellen hoe de vork precies in de steel zit. Dat neemt niet weg dat we aandacht moeten vragen voor de positie van redacties.’ Gibcus vindt dat de waakhonden terecht hebben benoemd dat handelswaar en sociaal kapitaal geen synoniemen zijn. ‘Journalisten zijn geen schilderijen, ze zijn de kunstenaars.’ Hun betrokkenheid, inzet en ideeën zijn nodig voor de ontwikkeling van (regionale) mediabedrijven, voor de huidige én voor een nieuwe eigenaar, aldus de NVJ-secretaris.