Werkt de Fair Practice Code goed voor zzp’ers?

dinsdag 8 november 2022

De NVJ heeft eind 2020 met de Publieke Omroep de Fair Practice Code afgesloten. Deze bindende afspraak met de landelijke en regionale omroepen geeft zzp’ers recht op een tarief van minimaal 150 procent van het cao-loon dat past bij het functieniveau van hun opdracht. Na bijna twee jaar is het een goed moment om de Fair Practice Code te evalueren. Met een enquête wil de NVJ achterhalen hoe de code in de praktijk werkt voor zzp’ers.

Foto: Peter Hilz

Verbeteren onderhandelingspositie zelfstandigen

De enquête is opgesteld door de NVJ, NPO, RPO, FNV en CNV. Naast zelfstandigen ontvangen producenten en omroepen de vragenlijst. Voor een evenwichtig beeld is het essentieel dat zzp’ers de enquête ook invullen. Ervaren zij meer onderhandelingsruimte met de Fair Practice Code in de hand? Houden opdrachtgevers zich goed genoeg aan de code? En hoe hebben de freelancetarieven zich sindsdien ontwikkeld? Met de resultaten kan de NVJ zich inzetten om de onderhandelingspositie van zelfstandigen verder te verbeteren.  

Heb jij de enquête niet ontvangen?

De NVJ heeft de enquête gestuurd naar de leden die werkzaam zijn als zzp’er met een landelijke of regionale omroep als opdrachtgever. Behoor jij tot de doelgroep en heb je de vragenlijst niet ontvangen? Laat het Belangenbehartiger Zelfstandigen Lisa Koetsenruijter weten. Zij stuurt je de link naar de enquête direct toe. Deelname aan de enquête is volledig anoniem en het invullen ervan neemt maximaal 10 minuten tijd in beslag. De enquête sluit 21 november.