Wij zijn de Creatieve Coalitie; maak het steunpakket voor iedereen toegankelijk

woensdag 15 april 2020

Een groot aantal van de 46.000 makers in de creatieve en culturele sector, waaronder journalisten en fotografen, zitten door de coronacrisis zonder werk. In een video onderstrepen zij het belang van cultuur voor de samenleving en roepen zij op het financiële steunpakket voor iedereen toegankelijk te maken.

De makers in de video vertegenwoordigen 36 belangenorganisaties die samen de Creatieve Coalitie. Namens de journalistieke beroepsgroep komen journalist en presentator Margriet Vroomans en fotojournalist en drievoudig Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel aan het woord: ‘‘Wij maken foto’s. Foto’s die je allemaal herinnert uit het verleden, die van nu maar ook die van de toekomst.”

Volgens de Creatieve Coalitie lopen werkenden in de creatieve sector naar schatting 50 miljoen euro aan omzet mis. Op de lange termijn is de schade nog groter. Aanspraak maken op de 4.000 euro aan compensatie van de overheid via de TOGS kan vaak niet, omdat ofwel de sbi-code niet overeenkomt, ofwel het bedrijf is ingeschreven op het woonadres, ofwel er is minder dan 4.000 euro aan vaste zakelijke lasten.

De Creatieve Coalitie, waaronder ook de NVJ, roept daarom het kabinet op de sbi-codes aan te passen, zodat alle werkenden in de cultuur aanspraak kunnen maken op de TOGS. Ook vraagt de coalitie om de TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) beschikbaar te maken voor alle werkenden in deze sector, dus ook voor diegenen in fictieve loondienst (flexwerkers).