Wil je de onderzoeksjournalistiek in? Kom speeddaten op 18 mei

dinsdag 8 mei 2018

Ben je startend journalist en wil je de onderzoeksjournalistiek in? Hélène Van Beek (Argos, VPRO) helpt je graag op weg. Haar belangrijkste tip: specialiseren en iets doen wat anderen niet ook al doen. Wil je een uur met Hélène sparren over jouw loopbaan? Kom dan naar de NVJ Speeddate op vrijdag 18 mei. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar en het kost je slechts een tientje.

Hélène Van Beek is onderzoeksjournalist bij het programma Argos (VPRO-radio. Op dit moment doet ze onderzoek voor haar boek over misstanden in de jeugdzorg. Eerder werkte Van Beek voor Zembla (VARA), Witteman Ontdekt (VARA), Medisch Contact, dagblad Trouw, Onderzoek voor Meldpunt (tv) Omroep Max en was docent en trainer communicatie en (onderzoeks)journalistiek.

  • Ga hier naar de volledige persoonsbeschrijving

Research, inlezen, oriënteren en dan interviewen

Hélène Van Beek ziet haar deelname als een drive om kennis over te brengen aan jonge journalisten. ‘Een goed journalistiek product vraagt om veel en adequate research, inlezen, oriënteren vooraf. En daarna pas kan je aan interviews beginnen. Het is dus meer dan (snel) 'hoor en wederhoor'. Een verhaal kent altijd een A-, een B- maar ook een C- of zelfs een D- en nog meer kanten. De 'bron', het vertrekpunt, moet 100% betrouwbaar en controleerbaar zijn. De bron moet altijd het verhaal met documenten of met meerdere getuigen kunnen staven.’

NVJ Mentor Speeddates

Op 20 april is de NVJ gestart met het programma Mentor Speeddates voor jonge journalisten. Starters die hun weg zoeken op de journalistieke arbeidsmarkt kunnen in een uur tijd hun dilemma's bespreken en feedback vragen aan een ervaren mentor. De Mentor Speeddate kost slechts 10 euro.

Het speeddateprogramma is ontwikkeld door NVJ Academy in samenwerking met de jongerensectie van de NVJ, Vers in de Pers. Het spreekuur is bedoeld voor pas afgestudeerden en starters met maximaal vijf jaar werkervaring, die lid zijn van de NVJ. Dat kunnen jonge mensen zijn, maar ook zij-instromers die op wat latere leeftijd een journalistieke opleiding hebben gevolgd en afgerond.

Welke mentoren doen mee?

Dit jaar worden zes speeddates georganiseerd met:

  • Ferry Biedermann (20 april)
  • 18 mei: Hélène van Beek
  • 15 juni: Taco Slagter
  • 21 september: Ton van Dijk
  • 19 oktober: Devid Ilievski
  • 16 november: Henk van Ingen

Interesse?

  • Schrijf je snel in op de mentor van jouw keuze. Ga hier naar inschrijven en alle informatie over de mentoren.
  • Wil je ook een Mentor Speeddate maar ben je nog geen lid van de NVJ? Als je nu lid wordt, profiteer je direct van dit voordeel. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.