Wim Hendriks: ‘Sfeer verruwt’

donderdag 10 februari 2011

Het incident met de beveiligingsmensen afgelopen woensdag is er één uit een reeks. Aldus freelance fotograaf Wim Hendriks. ‘Bij elk evenement treden beveiligers op, maar waar tot voor enkele jaren terug nog met hen viel te praten, is de sfeer nu verruwd.’ Gisteren deed Hendriks aangifte bij de politie, nadat hij bij een onderwijsdemonstratie hardhandig van het podium werd verwijderd.

foto: Marcel Antonisse

Een vijftal fotografen had zich verzameld in een persruimte waar ANP fotojournalist Marcel Antonisse kwam melden dat er niet mocht worden gefotografeerd op het podium. Volgens de organisatie van de manifestatie was er echter van een verbod geen sprake. Vervolgens liepen de fotografen naar het podium. Freelance fotograaf Wim Hendriks werd meerdere malen tegengehouden, maar beklom toch het podium. ‘Ik stond daar omdat het een goede plek was voor overzichtsfoto’s en ik had toestemming van de organisatie. Hierop begon eerst één en later meerdere beveiligingsmensen aan me te trekken en te duwen. Mijn fototas was zoek en achteraf blijkt een van mijn lenzen te zijn beschadigd.’ Hendriks heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Hij wordt bijgestaan door de juridische afdeling van de NVJ.

Het is niet de eerste keer dat Hendriks werd gehinderd door beveiligingsmensen. ‘Evenementen zijn er altijd geweest en beveiligingsmensen waren er ook altijd, maar de laatste jaren is de werkruimte voor de pers steeds kleiner geworden. Er is nauwelijks meer een gesprek mogelijk. De sfeer is duidelijk aan het verruwen.’