Winnend magazine Qracht 500 in de winkels

donderdag 27 februari 2014

Afgelopen week is het eenmalig magazine Qracht 500 verschenen. Met dit project won journalist Annemiek Onstenk de crowdfundingsprijs vorig jaar tijdens de Grote Freelancersdag van de NVJ. Qracht 500 is een eenmalig magazine, met 125 portretten van mensen die in armoede leven.

Qracht 500 is tot stand gekomen dankzij de NVJ crowdfundingprijs, plus bijdragen van fondsen, crowdfunding op voordekunst.nl en steun van gemeente Amsterdam. Qracht 500 is een multimediaal project. Na de site www.qracht500.nl en het magazine volgen een politiek steekspel, een foto-expositie, mogelijk een tv-serie op basis van de verhalen in Qracht 500 en mediaoptredens.

Het eerste exemplaar van Qracht 500 is op 20 februari 2014 aangeboden aan staatssecretaris Jetta Klijnsma, tijdens de armoedeconferentie OmArmsterdam in Amsterdam. Het magazine is te koop bij onder andere Bruna, AKO en Albert Heijn.

Armoede kan iedereen overkomen, aldus Annemiek Onstenk. ‘De meeste mensen zijn uit de rails gelopen of uit het arbeidsproces gestoten en willen weer meedoen. Het zou mooi zijn als hun verhalen het grote publiek en de politiek bereiken. Gezien en gehoord worden versterkt hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat maakt hen kansrijker.’ Hardnekkig vindt ze de opvatting dat bijstandsontvangers te gemakkelijk hun hand ophouden in plaats van die uit de mouwen te steken en dat armoede hun eigen schuld is. De negatieve beeldvorming staat bijna haaks op de positieve instelling van vrijwel alle geportretteerden in Qracht 500. Onstenk: ‘Wat mij is opgevallen, is de enorme veerkracht van mensen. Hoe schrijnend hun situatie ook is, de meeste mensen doen hun best uit de problemen te komen. Zij willen een baan.’ Mensen in armoede zijn niet per se arme mensen.

Behalve portretten bevat Qracht 500 achtergronden over schulden en werk/loosheid, columns, opinie, reportages, cartoons en meer. Een los nummer kost €6,50.

Grote Zelfstandigendag

De Grote Zelfstandigendag  van de NVJ wordt ook dit jaar in juni gehouden. Wederom zullen journalistieke ideeën worden genomineerd voor de crowdfundingsprijzen.  Het deelnemersgeld van die dag zal worden toegewezen aan drie genomineerde projecten. Meer informatie over datum, locatie en deelname volgt op deze site.