De Winter krijgt groot deel advocaatkosten vergoed

woensdag 20 maart 2013

Freelance-journalist Brenno de Winter krijgt een groot deel van de 9100 euro vergoed die hij aan advocaatkosten kwijt was in de afgelopen jaren. Dit bepaalde afgelopen maandag het Gerechtshof in Arnhem.

De Winter kraakte in 2011 de OV-chipkaart om de problemen van de kaart naar boven te halen en duidelijk te maken dat het bedrijf Trans Link Systems leugen op leugen stapelde bij de Tweede Kamer. Tijdens zijn onderzoek startte het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar De Winter. Hij werd uiteindelijk niet vervolgd. Wel bleef de journalist met hoge verdedigingskosten zitten. Na wederom een dure procedure heeft het gerechtshof in Arnhem het Openbaar Ministerie duidelijk gemaakt dat een deel van de kosten wel moeten worden vergoed. De Winter, tevens voorzitter van NVJ Freelance: “Dit maakt in ieder geval een treiteractie van justitie net iets minder effectief en dat is voor freelance journalisten goed om te weten.”

Leden die ook rechtshulp nodig hebben kunnen contact opnemen met NVJ Advocaten & Juristen, telefoon 020-676 67 71. Voor dringende hulp buiten kantooruren is er het noodnummer: 06 51 52 95 62.
E-mail: juridisch@nvj.nl