Het kabinet beslist binnenkort over het ‘zzp-probleem’. Zelfstandigen zouden de schatkist te veel geld kosten. Een team journalisten wil uitzoeken welke belangen schuil gaan achter dit uitgesproken standpunt. Ze zijn gestart met crowdfunding.
Het kabinet beslist binnenkort over het ‘zzp-probleem’. Zelfstandigen zouden de schatkist te veel geld kosten. Een team journalisten wil uitzoeken welke belangen schuil gaan achter dit uitgesproken standpunt. Ze zijn gestart met crowdfunding.
Hoeveel euro scheelt het jou als je de zelfstandigenaftrek verliest? Grote kans dat dit er financieel inhakt. Zeker met de kelderende freelancetarieven in de journalistiek die ervoor zorgen dat veel zelfstandig journalisten geen topinkomen verdienen. Zelfs geen modaal.
En juist nu overweegt het kabinet de afschaffing van die zelfstandigenaftrek à 7.280 euro. Want, zo luidt het argument, zzp’ers zouden de schatkist te veel geld kosten. Wanneer ze niet meer verdienen dan 24.000 euro, betalen ze door de zelfstandigenaftrek nauwelijks belasting.
Geen buffer
Dit laatste kan kloppen, maar hierbij wordt vergeten dat deze zzp’ers van die niet betaalde belasting ander zaken moeten bekostigen. Zzp’ers kunnen geen beroep doen op een ww- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. En ze bouwen geen pensioen op. Zaken die voor werknemers gewoon geregeld zijn. Daarvoor is 7.280 euro per jaar, als je dit overhoudt, weinig geld. Was het je al gelukt geld opzij te zetten voor je pensioen? Helaas, dit bedrag is vooralsnog niet veilig. Als je werkloos raakt en onverhoopt een bijstandsuitkering moet aanvragen, dien je eerst dit pensioen op te eten.
Eigen broek
In de media klinken uitgesproken geluiden over zzp’ers. Naast het beeld van de zzp’er die alleen maar geld kost, zou hij bewust gekozen hebben voor het zelfstandig ondernemerschap. En wel vanwege de financiële faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek. Wij zijn ze nog niet tegengekomen, jij? Wij zien vooral hardwerkende ondernemers die hun eigen broek ophouden door te doen waar ze goed in zijn. Je verwacht dat een overheid deze ijver stimuleert in plaats van verzwaart door ze te korten. Zzp’ers vingen de eerste klappen op van de crisis. Velen voelden de malaise concreet in een dunnere (opdracht)portefeuille. Nu riskeert het kabinet een run op de bijstand. Wat zou dát kosten?
Wiens belangen?
Op dit moment onderzoekt een werkgroep ingesteld door het kabinet welke maatregelen het ‘zzp-probleem’ kunnen oplossen. Speerpunt is de zelfstandigenaftrek. Het onderzoeksrapport zal niet lang meer op zich laten wachten. En dan beslist het kabinet, ongetwijfeld onder invloed van de publieke opinie. Maar op welke gronden? En op welke belangen zijn die uitgesproken standpunten in de media gebaseerd?
Uitzoeken
Een team zelfstandig journalisten gaat het uitzoeken. Wij, net als de andere teamleden aangesloten bij TPO Magazine, hoefden niet lang na te denken over aanhaken. Als bestuurslid NVJ Zelfstandigen zijn we inmiddels gepokt en gemazeld in de zzp-problematiek. Om dit onafhankelijke onderzoek van de grond te krijgen, startten we onlangs met crowdfunding op het platform Yournalism. En de tijd dringt.
Help je mee om de belangen achter de standpunten over zzp’ers boven water te krijgen?
Al vanaf 5 euro steun je dit initiatief en krijg je een e-book met een serie artikelen over de resultaten en een Q&A-sessie met het team cadeau.
Klik hier naar het voorstel
Jolanda Breur en Nick Kivits, beiden journalist en bestuurlid NVJ Zelfstandigen.