Zeven mediaorganisaties ondertekenen INSI Convenant Veiligheid

donderdag 4 mei 2017

Zeven mediaorganisaties hebben het INSI Convenant voor veiligheid ondertekend. De ondertekenaars zijn: NOS, Nieuwsuur, KRO NCRV, EO, ANP, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Het Convenant maakt zich sterk voor het borgen van de veiligheid van alle journalisten dus ook zelfstandige (foto)journalisten en hier horen ook betere tarieven bij. 

De NVF en de NVJ hebben als eerbetoon aan fotojournalist Jeroen Oerlemans aan alle hoofdredacteuren gevraagd om het INSI Convenant te ondertekenen. Naar aanleiding van het overlijden van Jeroen Oerlemans in oktober 2016 wilde de NVF hem eren door extra aandacht te besteden aan veiligheid van freelance journalisten. De NVF en de NVJ zullen zich blijven inspannen om veiligheid onder de aandacht te brengen van hoofdredacteuren, beeldredacteuren en (foto)journalisten. Jaarlijks zullen de NVJ en de NVF op 3 mei, de internationale dag van de Persvrijheid, de ondertekenaars van het INSI Convenant bekend maken.

Samen met de NVJ Academy verzorgde de NVF een goedbezochte Masterclass over veiligheid meer informatie over veiligheid is te vinden op de NVJ site www.nvj.nl/veiligheid. Als eerbetoon is ook het werk van Jeroen Oerlemans te zien in Beeld en Geluid.  

Overleven in conflictgebieden - voor opdrachtgevers en (foto) journalisten

Jan-Joseph Stok, fotograaf en bestuurslid van de NVF en Peter ter Velde, buitenland- en veiligheidscoördinator NOS gingen tijdens de workshop Overleven in conflictgebieden in het kader van het Festival van het vrije woord op 3 mei bij Beeld en Geluid uitgebreid in op de voorbereidingen voor uitzendingen, hoe te handelen tijdens het verblijf, en de nazorg bij terugkomst uit een conflictgebied. Het perspectief van de opdrachtgevers én van de journalisten werd in de workshop belicht.

Expositie foto’s Jeroen Oerlemans

Een selectie van het werk van fotojournalist Jeroen Oerlemans, als eerbetoon aan deze Nederlandse fotojournalist, die op 2 oktober 2016 werd gedood tijdens zijn werk in Libië, is te zien bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Foto's: Gerard Til