Zhanna Litvina ontvangt prijs Hans Verploeg Memorial Fund

vrijdag 3 mei 2013

Zhanna Litvina, oprichtster en voorzitter van de Belarusian Association of Journalists (BAJ), de onafhankelijke vereniging van journalisten in Wit-Rusland, heeft vandaag een donatie van het Hans Verploeg Memorial Fund ontvangen. De prijs werd uitgereikt door Inge Brakman, echtgenote van Hans Verploeg (1945-2010).

Zhanna Litvina, als journalist werkzaam geweest voor radio en televisie, vecht al decennia lang voor de vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland, waar arrestaties van journalisten aan de orde van de dag zijn. De BAJ biedt onder andere hulp aan journalisten en uitgevers die geconfronteerd worden met een illegale huiszoekingen, arrestaties en bedreigingen.

Het Hans Verploeg Memorial Fund steunt journalisten die een bijdrage leveren aan de persvrijheid in landen waar deze niet vanzelf spreekt. Het fonds bestaat uit een donatie die jaarlijks op de Dag van de Persvrijheid (3 mei) wordt uitgereikt. Het Hans Verploeg Memorial Fund is vorig jaar opgericht, nadat op 6 maart 2012 Hans Verploeg postuum de Prijs van het Vrije Woord ontving. In 2012 maakte het fonds het mogelijk dat er een vertaling kwam van de Gevangen Krant, waarin Turkse gevangen journalisten zichzelf interviewen. Ook een film die journalist Mehmet Ülger over Nedim Şener en Ahmet Şık maakte, werd financieel gesteund door het Hans Verploeg Memorial Fund. De krant en de film werden op 3 mei 2012 gepresenteerd.

Hans Verploeg
Hans Verploeg overleed 25 mei 2010. Hij was 25 jaar algemeen secretaris van de NVJ en wijdde zijn werkzame leven aan het verspreiden en beschermen van het vrije woord, nationaal en internationaal.