Zilveren Camera in NOVA

vrijdag 9 januari 2009

Simon E. Smit (95) is de oudste, nog levende winnaar van de Zilveren Camera. Hij noemt zichzelf de pionier van de fotojournalistiek. Nieuws- en actualiteitenprogramma NOVA sprak met hem naar aanleiding van 60 jaar Zilveren Camera. Ook aan het woord komen Hans Kouwenhoven, voorzitter van de Stichting Zilveren Camera, en Martijn Beekman, winnaar van de Zilveren Camera 2007 en genomineerd voor 2008. Op zaterdag 17 januari is de uitzending te zien, een dag voor de uitreiking van de 60ste Zilveren Camera.

Simon E. Smit was de eerste fotograaf die de straat op ging om het nieuws te zoeken. Hij kwam altijd nieuws tegen. Geen hard nieuws maar nieuws van de minuut, zoals hij het zelf noemt. In augustus 1955 fotografeerde hij twee nonnen die vanaf het dak van het klooster de Taptoe Delft gadeslaan. Het leverde hem de Zilveren Camera van dat jaar op. Twee jaar later won hij de prijs voor de foto met de blinde man die uit het water wordt gered. In het jubileumboek zegt hij: ‘Tja, dat was wat. Ik liep op de Veenkade in Den Haag, vraagt een man me de weg. Ik vertel hoe hij moet lopen, kijk ’m nog even na en zie dan aan zijn tas en stok dat hij blind is. Kort daarna hoor ik achter me om hulp roepen en veel lawaai en geschreeuw. Was die man rechtdoor in het water ingelopen.’
Beroemd is ook zijn foto waarop Juliana en Bernhard op een tandem fietsen. Het paar dankte na afloop van de fotosessie Simon Smit hartelijk voor de tandem. Maar Smit moest de gehuurde tandem binnen een half uur terugbrengen.

In de uitzending kiest Hans Kouwenhoven een aantal winnende foto’s uit de afgelopen 60 jaar. Hij haalt herinneringen op aan de veranderingen in de fotografie en dus ook aan de wijze van inzenden. Bij de eerste keer dat digitale inzendingen waren toegestaan zette een van de inzenders zijn computer op tafel met de mededeling dat hij geen idee had hoe hij de foto’s er uit kreeg.

NOVA wordt uitgezonden op zaterdag (17 januari) vanaf 22.15 uur op Nederland 2.

Sinds deze week zijn de genomineerde foto’s voor de Zilveren Camera 2008 te zien op www.zilverencamera.nl. De winnaar van de 60ste Zilveren Camera wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 18 januari bekendgemaakt in het Fotomuseum Den Haag. Naast de jubileumeditie van de Zilveren Camera worden ook twee oeuvreprijzen uitgereikt: de Nieuwspoort Fotojournalist van het Jaar en de Canonprijs voor fotojournalisten tot dertig jaar.

Het Zilveren Camera jaarboek is vanaf begin februari beschikbaar en wordt gratis aan NVJ-leden gestuurd. Het boek is ook te bestellen voor € 12,50 incl. verzendkosten (vijf euro korting op de winkelprijs).