Zorgen bij Redactieraden over reorganisatie regionale omroepen

woensdag 10 juni 2015

De redactieraden bij de regionale omroepen maken zich grote zorgen over de journalistieke gevolgen van de komende reorganisatie bij de publieke omroepen in de regio. Dat bleek op een gezamenlijke brainstormdag van alle regionale redactieraden in Amersfoort.

De regionale omroepen moeten in 2017 € 17 miljoen bezuinigen en dat kost 150 tot 180 banen. Dat gebeurt door samenwerking in één bestuur en harmonisering van facilitaire diensten als marketing en techniek in vijf clusters van omroepen. De 13 redacties krijgen elk een eigen hoofdredactie.

De redactieraden vrezen dat de omvorming tot één regionaal mediabedrijf ten koste gaat van de redactionele zelfstandigheid, de verankering in de regio en de journalistieke kwaliteit. Ook verwachten ze dat er nog meer journalistieke banen op de tocht zullen komen te staan. 

De redactieraden gaan hun zorgen en bezwaren tegen de plannen op schrift zetten en willen daarover op korte termijn in gesprek met de hoofdredacties. Ook hebben ze afgesproken om in de aanloop naar de reorganisatie zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken. De NVJ ondersteunt hen daarbij en wil erop toezien dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de journalistieke onafhankelijkheid, diversiteit en kwaliteit.