Zzp’ers NVJ en NVF willen geen verplichte verzekering

donderdag 24 augustus 2017

Bijna 60 procent van de freelancende NVJ-achterban wil geen verplichte arbeidsongeschiktheidverzekering (aov). Dat blijkt uit een enquête waarop bijna achthonderd (foto)journalisten reageerden.

65 procent van de respondenten werkt op dit moment zonder aov. De rest heeft wel zo’n verzekering afgesloten, heeft andere maatregelen genomen of is lid geworden van een broodfonds. Een broodfonds is een nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening, ontwikkeld door en voor zelfstandig ondernemers. Groepen zelfstandigen spreken af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen.  Meer dan de helft van alle respondenten zou een aov afsluiten als die betaalbaar was en toegesneden op de eigen situatie. Bijna 20 procent wil dat enkel onder voorwaarde van hogere tarieven.

Waaraan moet zo’n verzekering voldoen?

De respondenten noemen een betaalbare premie (percentage van de jaaromzet), een gegarandeerde toelating en een uitkering bij ziekte waarvan men kan rondkomen. Bijna 80 procent wil experimenteren met een vrijwillige, flexibele verzekering (omzet afhankelijk en maatwerk) waarbij toelating door de verzekeraar is gegarandeerd.

Vertrouwen in commerciële verzekeraars

Een deel van de respondenten blijkt weinig tot geen vertrouwen in commerciële verzekeraars te hebben. De zelfstandige (foto)journalisten die zijn verzekerd bij een broodfonds (7 procent)  hebben daar wél goede ervaringen mee.

De NVJ en NVF zullen de enquêteresultaten betrekken in hun gesprekken met Tweede Kamerleden, SER en de FNV. Daarnaast zal de NVJ bestaande broodfondsen meer onder de aandacht van de leden gaan brengen door middel van informatieavonden en extra informatie op onze website.