Nikki Sterkenburg (mentor): ‘Je moet creatief zijn en stikeigenwijs’

Journalist Nikki Sterkenburg (34) werkt bij Elsevier Weekblad en promoveert op radicaal- en extreemrechts in Nederland. Ze is een van de mentoren die dit jaar meedoet aan het mentorenprogramma.

(tekst: Misha Melita, foto: Truus van Gog)

Mentor

“Ik wilde altijd graag journalist worden maar ik had niet echt een netwerk. Ik heb mijn eigen weg gevonden, maar ik had het heel fijn gevonden als iemand me daar een beetje mee had geholpen, dus dat hoop ik de jonge journalisten als mentor te kunnen bieden. Bovendien vind ik het leuk om jonge mensen met een droom te ontmoeten, die ondanks alle slechte verhalen over de journalistiek toch nog het vak in gaan.”

Wouter en Gertjan

“Wouter Laumans is voor mij een belangrijke mentor geweest in het begin van mijn carrière. Van hem heb ik het verslaggeversvak geleerd. Hij leerde me ook heel praktische trucjes, zoals op reportage altijd een pakje sigaretten in je zak hebben zodat je die kunt uitdelen. Gertjan van Schoonhoven is de afgelopen vijf jaar mijn chef bij Elsevier Weekblad en van hem heb ik geleerd om echt grote onderzoeksverhalen te maken. Hoe pak je dat aan? Maar ook: wanneer heb je genoeg? Zonder hem zou ik niet de journalist zijn geweest die ik nu ben. Ik gun iedereen een Gertjan in zijn leven.” 

Arbeidsmarkt

“Als ik lees over mensen die afstuderen en dan zeggen: er is geen baan... Tja, daar kan ik niet zoveel mee. Voor mij was er ook geen baan toen ik afstudeerde, maar het is me toch gelukt. Er liggen altijd overal wel kansen heb ik het idee. Je moet gewoon creatief zijn en stik eigenwijs. En niet opgeven.”

Promotie

“Ik heb een fascinatie voor mensen die radicaal en extreem zijn. En dan maakt het me niet zoveel uit of het jihadisten zijn, extreem rechtse mensen, extreem links of bankiers die denken dat ze overal mee weg kunnen komen. Ik hoop dat mijn onderzoek aan de Universiteit Leiden volgend jaar af is. Onderzoek doen als journalist is wel anders dan als wetenschapper. Als ik als journalist zou interviewen zou ik er hard tegenin gaan als iemand de holocaust ontkent, maar als onderzoeker kun je dat niet doen.”