NVJ Mentorenprogramma

 

Het NVJ Mentorenprogramma brengt je in contact met ervaren journalisten die jouw carrière verder kunnen helpen. Als geselecteerde deelnemer krijg je 12 uur professionele ondersteuning op het gebied van vakinhoud, ontwikkeling en/of ondernemerschap.

Wat je kunt verwachten als mentee

Het mentoraat duurt een half jaar en gaat 14 november van start. Tijdens deze periode kan jij als startende journalist concrete vragen over je werk voorleggen aan je mentor. Deze vragen kunnen over alles gaan, mits deze betrekking hebben op het journalistieke vak.

Je hebt gedurende 6 maanden recht op 12 uur professionele assistentie. In de praktijk betekent dit dat er veel ruimte is voor 1-op-1 begeleiding. Naast dat je mentor je kan helpen bij je journalistieke vragen, kan je met behulp van je mentor je netwerk verbreden. Ook kan je mentor je helpen bij het pitchen van verhalen en andere vraagstukken over het journalistieke ondernemerschap.

Het Mentorenprogramma biedt daarnaast drie workshops over ontwikkelingen in het vak, de freelancemarkt en de voortgang van het programma, onder leiding van Frederique de Jong. Hier kun je de andere mentees en mentoren ontmoeten, je netwerk verbreden en kennisdelen. 

Bijeenkomsten Mentorenprogramma 2019 (locatie NVJ)

Naast een-op-een begeleiding door een professional organiseert de NVJ drie workshops over ontwikkelingen in het vak, de freelancemarkt en de voortgang van het programma, onder leiding van Frederique de Jong. Hier kun je de andere mentees en mentoren ontmoeten, je netwerk verbreden en kennisdelen. 

  • De kick-off vindt plaats op donderdag 14 november 2019
  • De terugkombijeenkomst is donderdag 13 februari 2020
  • De slotbijeenkomst is donderdag 14 mei 2020

Er is plek voor 10 mentees

In het vijfde NVJ Mentorenprogramma worden tien mentees gekoppeld aan tien mentoren.

Om mee te kunnen doen zit je in het laatste jaar van je opleiding journalistiek, of heb je je opleiding journalistiek afgerond, of heb je werkervaring van maximaal 5 jaar in een journalistieke omgeving. Daarnaast:

  • Ben je NVJ-lid of werkzaam in de media.
  • Zijn de kosten voor de mentee € 150,-. Het bedrag wordt automatisch in 6 maandelijkse termijnen van € 25,- van je rekening afgeschreven.
  • Is het handig als je aanwezig kan zijn bij de bovengenoemde workshops.

Geen NVJ-lid?

Freelancers in de media die geen lid zijn van de NVJ kunnen zich dit jaar ook aanmelden voor het NVJ Mentorenprogramma. Deelname wordt mogelijk gemaakt door auteursrechtorganisatie LIRA.

Aanmelden NVJ Mentorenprogramma 2019

Je kunt je niet meer aanmelden voor het Mentorenprogramma 2019. Houd de website van NVJ in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief zodat je op tijd bent voor de inschrijving voor volgend jaar!