NVJ voor programmamakers tijdlijn tot nu

De ene actie tegen de omroepbezuinigingen is nog niet voorbij of de volgende bezuinigingsplannen buitelen over de Publieke Omroep heen. Gelukkig groeit de groep programmamakers die in verzet komt. Hun boodschap is luid en duidelijk: niet nog meer bezuinigen en meer inspraak voor programmamakers.

2020

22 april
De NVJ en Talpa TV Productions hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao.

30 maart
De NVJ stuurt een brandbrief aan minister Slob (Mediazaken) waarin zij de dringende oproepen van branchevereniging NNP (lokale nieuwsmedia) en NLPO (lokale omroepen) voor aanvullende noodmaatregelen voor lokale en regionale nieuwsmedia ondersteunt.

2019

27 november
De NVJ heeft samen met FNV en CNV een aangepast eindbod neergelegd bij de werkgevers binnen de publieke omroep in een ultieme poging om dit jaar nog tot een akkoord voor een nieuwe cao te komen. 

19 november
De NVJ vindt het eindbod van de werkgevers in de onderhandelingen voor een nieuwe cao Publieke Omroep ontoereikend. Ook vindt de NVJ het jammer dat de werkgevers niet ingaan op haar verzoek - zowel gedaan tijdens de vorige als de huidige cao-onderhandelingen - om gezamenlijk op te treden tegen de overheidsbezuinigingen.

18 oktober
De NVJ doet in een brief aan minister Arie Slob (Mediazaken) een viertal voorstellen voor een toekomstbestendig omroepbestel en een betere positie van de programmamakers.

11 september
De aandacht voor de positie van programmamakers is in de visiebrief van minister Slob ten onrechte terechtgekomen onder het kopje ‘Betere benutting buitenproducenten’. Dit stelt minister Slob vast tijdens het debat over zijn visiebrief. De NVJ is blij met deze aanpassing en aandacht van de minister voor de positie van de makers binnen het omroepbestel.

10 september
Meer dan 100 programmamakers van de Publieke Omroep komen naar Den Haag om actie te voeren tegen de bezuinigingen bij de Publieke Omroep en voor meer waardering. Aanleiding voor de actie was de petitie ‘Publieke Omroep, juist nu’, waarvoor de NVJ, FNV en CNV meer dan 15.000 handtekeningen ophaalden.

3 september
De NVJ stuurt haar voorstellenbrief voorafgaande aan de onderhandelingen voor een nieuwe cao bij de Publieke Omroep en vraagt hierin o.a. een loonsverhoging van 5 procent en aandacht voor werkdruk, veiligheid en betere medezeggenschapspositie voor de programmakers.

29 augustus
Programmamakers van de Publieke Omroep, Martijn van Dam (NPO), Joost Sneller (D66) en Arjan Lock (College van Omroepen) gaan in discussie over de visiebrief van Slob. ‘Wie gaat er in Den Haag voor de Publieke Omroep opstaan? En zeggen: no more?’

14 juni
Minister Arie Slob stuurt de lang verwachte brief over de toekomstplannen van de NPO. Een van de plannen is de reclame voor 20.00 uur te schrappen. De brief lijkt het belang van een sterke Publieke Omroep te onderschrijven, reageert de NVJ, maar zorgt in de huidige vorm vanaf 2021 voor een nieuwe keiharde bezuinigingsronde bij de publieke omroep die de programma’s rechtstreeks zal gaan raken.

25 maart
De NVJ en omroepwerkgevers hervatten het formele onderhandelingsoverleg over een sociaal plan. Deze gespreken resulteren in een nieuwe sociale regeling die veel beter is dan de eerder eenzijdig door de omroepwerkgevers opgelegde regeling.

6 februari 
In afwachting van zijn langverwachte visiebrief over de toekomst van de Publieke Omroep vraagt de NVJ aan minister Slob (Media), Kamerleden, NPO en omroepen aandacht voor de positie van programmamakers in het nieuwe omroepbestel en voert hieromtrent diverse gesprekken met de genoemde partijen

28 januari
De omroepwerkgevers hebben hun werknemers laten weten dat zij eenzijdig een sociale regeling hebben vastgesteld die zij bij de komende reorganisaties zullen toepassen. De NVJ vindt dit een ongepaste handelwijze van de publieke omroepen en gaat daartegen in verzet.

2018
 

17 december
De NVJ ontvangt het voorstel van de werkgevers na overleg met de publieke omroep naar aanleiding van het opzeggen van het huidige sociaal plan door de publieke omroep. Het voorstel is onacceptabel, aldus de NVJ.  

8 november
De NVJ en het Programmamakersoverleg willen in een nieuw bestel naast inspraak voor programmamakers tevens continuïteit van de journalistieke en informatieve programmering door middel van kernredacties.

5 november
De landelijke, regionale en lokale publieke omroepen besluiten om het sociaal plan niet meer te handhaven vanaf 1 januari 2019. De NVJ komt hiertegen in verzet nu de publieke omroepen een forse reorganisatie wacht.

3 oktober
Het Programmamakersoverleg wil op zeer korte termijn overleg met de NPO-directie, zodat er tijdig een plan op tafel komt dat kan rekenen op meer draagvlak vanuit de makers.

19 september
De programmamakers delegatie, waarin afgevaardigden vanuit alle omroepen vertegenwoordigd zijn, komt bijeen. Doel van dit zogeheten Programmamakersoverleg is dat programmamakers actief worden betrokken bij de vernieuwings- en programmeringsplannen van de NPO.

6 september 
Programmamakers van meer dan 85 omroepprogramma’s overhandigen een manifest aan Tweede Kamerleden. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat de nieuwe bezuinigingen de publieke omroep in de kern raken.

6 september 
NPO kan alsnog rekenen op een eenmalige extra bijdrage vanuit Den Haag van 40 miljoen euro. ‘In elk geval klinkt met de 40 miljoen de erkenning dat de afhankelijkheid van de STER-inkomsten heel ongelukkig is en ongezond. De 40 miljoen blijft echter een zoethoudertje.’

30 augustus
Meer dan 200 programmamakers van de NPO komen naar Beeld en Geluid om te praten over de bezuinigingsplannen. Ze zijn woedend over het gebrek aan informatie vanuit de NPO. De boodschap van die dag: ‘Gebruik redacties voor de vernieuwing. Laat makers meedoen in plaats van aanhoren.’

Juli
De NPO dreigt in 2019 62 miljoen euro vanuit Den Haag te moeten bezuinigen. De journalistiek en de documentaires zouden hierbij ontzien worden. Toch gaat het mes in het aantal uitzendingen op NPO 2 waaronder bekende journalistieke en informatieve programma’s Brandpunt+, Andere Tijden en nog meer.

Wil je meepraten of heb je ideeën? Graag! Neem contact op met Wais Shirbaz, wshirbaz@nvj.nl

 

Word lid

*Gratis zolang de cao-onderhandelingen lopen.