Vijf plekken om freelance opdrachten te vergaren

Als freelancer kun je simpelweg niet zonder klussen, maar als beginner is het lastig om een voet tussen de deur te krijgen. Gelukkig hebben wij vijf plekken waar je goede freelance opdrachten vindt.

1. Villamedia Opdrachten

Natuurlijk trappen we af met hét journalistiek platform van Nederland: Villamedia. Via het tabje Villamedia Opdrachten kom je bij een scala van kansen bij verschillende opdrachtgevers. Dit is de eerste plek om heen te gaan, vooral als jouw netwerk nog niet zo groot is. Opdrachten komen in alle vormen en maten voorbij.

NVJ-leden hebben gratis toegang tot de stage-, vacature- en opdrachtenbank van Villamedia. Word lid van de NVJ voor een goede investering in jezelf én je bedrijf.

2. Videomattie

Wie werk zoekt in de audiovisuele wereld móet zich abonneren op de groep Videomattie. Deze besloten Facebook-groep zit vol met freelancers en experts op het gebied van video en geluid. Geregeld worden klussen aangeboden die uiteenlopen van snelle, kleine klussen tot projecten van een paar maanden.

Doordat iedereen zowel elkaars collega als concurrent is, hangt er een gemoedelijke sfeer en kun je in deze groep ook goed om tips vragen. Let op: veel klussen komen last minute binnen in de groep. Zet je Facebook-meldingen dus aan!

3. Mediaborrel

Waar Videomattie de ideale plek is voor freelance opdrachten met een neusje voor film en tv, deelt Mediaborrel klussen voor alle soorten freelancers uit. Schrijvers, cameratalenten; Mediaborrel bedient iedere freelancer. Wederom betreft het een gesloten Facebook-groep, maar toegang krijgen is eenvoudig.

Natuurlijk ben je niet de enige freelancer in deze groep. Laat dus vaak je gezicht zien, help anderen en reageer snel op nieuwe opdrachten om een goede kans te maken.

4. LinkedIn

LinkedIn is het werkplatform mét een grote vacaturebank. In het vacature-tabje kom je snel vacatures voor parttime- en fulltime-banen tegen, maar ook opdrachten verschijnen van tijd tot tijd. Op basis van je profiel worden vacatures aanbevolen, en je kunt zelf zoeken op functie en plaats. Na het lezen van de vacature brengt de solliciteer-knop je naar de website van de potentiele opdrachtgever.

5. Je eigen netwerk

Ondernemers besteden veel tijd aan het vinden van nieuwe opdrachtgevers, terwijl opdrachten vaak voor het oprapen liggen bij bestaande klanten. Volg je klanten op hun social kanalen, post zelf updates en reageer op posts van je netwerk. Hoe meer jij je gezicht laat zien hoe groter de kans dat een opdrachtgever jou benadert voor een nieuwe opdracht.