Podcast-tips voor startende journalisten

Podcasts zijn hot. Bijna 6,3 miljoen Nederlanders luisteren er wel eens naar (Audiomonitor NLO, september 2021) en ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Natuurlijk kun je podcasts gebruiken om te relaxen of bijvoorbeeld om op de hoogte te blijven van het nieuws. Maar er zijn ook veel podcasts die jou als jonge journalist op weg kunnen helpen met je werk. We hebben een aantal tips voor je verzameld.

De Pegelpodcast

Freelancers Erwin van 't Hof en Sjoerd Arends vroegen zich af hoe je als zzp'er in de media tijd en ruimte vrijmaakt voor projecten die je écht belangrijk vindt. Ze interviewen tientallen journalisten, onderzoekers en documentairemakers over hun verdienmodel. Erg nuttig als je zelf gaat freelancen, maar ook als in je in dienstverband werkt, biedt deze podcast inspiratie voor hoe je je werk kunt aanpakken. 

Een podcast over media

Elke twee weken praten Blendlebaas Alexander Klopping en Ernst-Jan Pfauth van De Correspondent je bij over de ontwikkelingen in medialand. Het is alsof je naast ze in de kroeg zit. Wat je kunt verwachten? Kritiek op de NOS, verhalen over drones en regelmatig interessante gasten uit allerlei verschillende hoeken. Je krijgt niet zozeer praktische tips voor je loopbaan, maar leert wel je (toekomstige) werkveld beter kennen.

Newsroom

In deze dagelijkse podcast praat gastheer Mark Beekhuis met journalisten van het Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio over het nieuws van de dag. Je krijgt op deze manier een inkijkje in hoe deze redacties werken en welke keuzes er gemaakt worden. En tegelijkertijd ben je weer helemaal up to date.

Spodlicht

Een podcast over de journalistiek, gepresenteerd door Rik van Hulst en Astrid Cornelisse. De afleveringen verschijnen onregelmatig, maar zijn prima geschikt om maanden later terug te luisteren. Deze kun je dus bingen tijdens je vakantie of een lange busreis. Elke aflevering heeft een ander thema en een andere gast. Soms is het een interview over iemands werk, soms gaan de gesprekken over grotere journalistieke thema’s, zoals integriteit of nepnieuws.

Vakinhoudelijke podcasts

Podcasts luisteren is ook een handige manier om op de hoogte te blijven van wat er in andere vakgebieden gebeurt. Schrijf je veel over de zorg? Of bijvoorbeeld over wetenschap? Over vrijwel alle onderwerpen zijn wel podcasts te vinden. En vergeet ook niet de Engelstalige varianten te checken, wie weet brengt jou dit op mooie ideeën voor je eigen werk.