Carla Kogelman

Carla Kogelman (1961) werkte 25 jaar in de theaterindustrie. “In 2008 gooide ik het roer om en ging naar de Fotoacademie Amsterdam. Eind 2011 studeerde ik af bij Joost van den Broek met documentaire / journalistiek / portret.”

Een maand later won Kogelman de Zilveren Camera met portretten van acteurs backstage. Sindsdien is haar prijzenkast gevuld met onder meer 2 x de World Press Photo Award, 6 x de Zilveren Camera, de Happiness on the Move Award in Cortona, 2 x Alfred Fried Photography Award en de SO 2013 Award.

“In het najaar van 2018 komt mijn boek I AM WALDVIERTEL uit bij Schilt Publishing.” Met dit project, waarin Carla twee Oostenrijkse zusjes volgt, won ze twee keer (2014 en 2018) de eerste prijs bij World Press Photo, respectievelijk in de categorieën people observed portraits en long term project.

Kogelmans signatuur is onmiskenbaar: “Ik portretteer het dagelijks leven van kinderen op een natuurlijke maar toch indringende manier. Mijn kracht ligt in langetermijnprojecten. Door steeds terug te komen bij dezelfde gezinnen, krijg ik een goed inzicht in hun persoonlijke sfeer en gebruik ik de mogelijkheid om ongedwongen speciale momenten te pakken. Daarnaast heb ik een fascinatie voor de back stage verhalen van theater en sport.”

Naast haar eigen projecten werkt ze in opdracht voor onder andere kranten en magazines en geeft ze lezingen, masterclasses en workshops in zowel binnen- als buitenland. Haar werk wordt vertegenwoordigd door de Beeldunie.

  • Foto 1: Amersfoort > Benthe is synchroon zwemster en traint meerdere keren per week
  • Foto 2: Douala, Kameroen > Josline kijkt toe hoe kinderen pinda’s proberen te verkopen in Boavista.
  • Foto 3: Amersfoort > Sven Schutte is paralympisch zwemmer en traint meerdere keren per week.
  • Foto 4: Utrecht > Soesja en Morris in bad. Samen met hun broertje Tex vormen ze een drieling
  • Foto 5: Merkenbrechts, Oostenrijk > Hannah en Alena in de sloot voor hun huis
  • Foto 6: Amsterdam > Lua en Nandini vieren feest nadat hun ouders getrouwd zijn in een Indiase tempel.

NVF - Dé Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

De NVF behartigt de gezamenlijke belangen van fotojournalisten, fotografen en videomakers.

Meer over de NVF

Een fatsoenlijk tarief voor beeldmakers staat op 1,2 en 3. Inmiddels is er een minimumtarief. Samen werken we aan betere afspraken. Ook kun je als lid naar betaalbare evenementen en cursussen, heb je toegang tot Villamedia en zetten we ons via Persveilig in voor je veiligheid. 

Meer info