Els Duran

Vice-voorzitter

Motivatie kandidaatstelling (voorzitter)

 

3 jaar geleden werd ik lid van het sectiebestuur Zelfstandigen van de NVJ. Ik werk veelal voor televisie – voor de omroepen en voor buitenproducenten – en ik merkte dat er in Hilversum ontzettend veel onwetendheid over zelfstandigen heerst. Bovendien weten zelfstandigen die bijvoorbeeld als redacteur, samensteller of researcher bij de omroep werken vaak nog niet goed hoe ze hun positie kunnen verbeteren.

Als zelfstandige lijkt het alsof je met niemand iets te maken hebt, maar ik geloof dat je juist als ondernemer goed bekend moet zijn met je eigen werkveld & je collega's. Als freelance journalisten moeten we onze krachten bundelen om zo van elkaar te leren en onze (onderhandelings)positie te verbeteren, zonder dat we onze ondernemersgeest de das om doen.

Ook binnen de NVJ hebben we een belangrijke opdracht om het grote aandeel zelfstandigen in de journalistiek een stem te geven. De afgelopen jaren heb ik gemerkt hoe belangrijk het is dat ook journalisten die voor TV, radio en online media werken in het sectiebestuur vertegenwoordigd zijn, omdat een freelance journalist niet automatisch een schrijvend journalist is.

De sectie Zelfstandigen heeft zich het afgelopen jaar succesvol ingezet voor behoud van de Zelfstandigenaftrek en voor invoering van de wet Auteurscontractenrecht.