Frans Pasma

kandidaat bestuurslid hoofdbestuur

Frans Pasma is journalist en voorzitter van de ondernemingsraad bij Mediahuis Limburg. Daarnaast is hij bestuurslid en penningmeester bij de NVJ.

Motivatie / onderbouwing

"Met volle overtuiging en veel plezier stel ik me opnieuw kandidaat voor het bestuur van de NVJ. Toen mijn medebestuursleden begin dit jaar een beroep op me deden om er nog een termijn als bestuurslid en penningmeester aan vast te knopen, heb ik daar uiteraard goed over nagedacht.

Maar de keuze was niet moeilijk, omdat ik me graag wil blijven inzetten voor goede werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor alle journalisten en de strijd voor faire tarieven voor freelancers. Ook wil ik blijven opkomen voor de belangen van de NVJ in de moeizame relatie met de FNV.

Nu, na verschillende mutaties in het bestuur, zowel de voorzitter als de vice-voorzitter vertrekken, is het belangrijk om te zorgen voor continuïteit. Want veel onderwerpen waarvoor de NVJ zich inzet vragen toewijding, vasthoudendheid en vooral een lange adem.

Ik kijk uit naar de komende periode omdat we voelen dat het tij aan het keren is, mede door onze aanhoudende inspanningen, van intensief lobbywerk, acties en campagnes (Journalistiek heeft een prijs), tot rechtszaken en cao-onderhandelingen en we hopelijk binnenkort kunnen oogsten.

Voor degenen die me nog niet kennen, een kleine introductie. Ik ben begonnen als freelancer en werk al 30 jaar bij De Limburger. Ik heb leidinggevende functies vervuld, was de eerste internetredacteur van de krant en ben na een periode in de verslaggeving nu weer eindredacteur, voor zowel print als online.

Daarnaast ben ik al jaren actief als gekozen vertegenwoordiger van mijn collega’s omdat ik het belangrijk vind om op te komen voor de belangen van journalisten en de journalistiek, zowel binnen mijn eigen redactie en bedrijf, als daarbuiten, binnen de NVJ. Ik ben lid en voorzitter geweest van de redactieraad van De Limburger en ben sinds eind 2009 ook actief binnen de ondernemingsraad. Momenteel ben ik voorzitter van de or van Mediahuis Limburg.

De afgelopen jaren heb ik me als bestuurslid van de NVJ met succes beziggehouden met zeer uiteenlopende onderwerpen, waarbij de nadruk lag op mijn hoofdportefeuille ‘arbeidsvoorwaarden’, Het gaat daarbij steeds om goede werkomstandigheden en een eerlijke beloning voor iedereen die in de journalistiek werkt.

Ik ben ervan overtuigd dat we als één eensgezinde vereniging door moeten gaan op de ingeslagen weg en daarvoor ook ruimhartig de benodigde middelen moeten blijven vrijmaken. Ik geloof in een NVJ een sterke verbinding bestaat tussen leden en werkorganisatie, met het bestuur als een belangrijke verbindende schakel.
In deze coronatijd hebben we ervaren dat we nauw contact kunnen houden, ook zonder dat we daarvoor fysiek bijeen hoeven te komen. Dat biedt nieuwe mogelijkheden om de stem van de leden nog beter door te laten klinken. 

Ik heb mezelf de afgelopen jaren bij alle dossiers waar ik bij betrokken was nooit hoeven afvragen of er mogelijk een conflict of interest zou kunnen zijn tussen mijn OR-activiteiten en mijn bestuurswerk binnen de NVJ. Ik heb vooral gemerkt dat het een voordeel is om een groot netwerk te hebben en zaken vanuit meerdere perspectieven te kunnen bekijken."

<< Terug 

Bestuurskandidaten 2020

Kandidaat Bestuursleden Hoofdbestuur (2 posities)

Kandidaat Vicevoorzitter Hoofdbestuur

Kandidaat Voorzitter Hoofdbestuur

Terug naar informatie over deze verkiezingen >>