Kees van de Veen

Als afsluiting van mijn opleiding Fotonica in Ede liep ik in 2003 stage bij Dagblad van het Noorden in Groningen. Het werken voor een krant leek me erg spannend en afwisselend. Dat bleek helemaal waar en was ook heel gelukkig toen ik een vast contract kreeg. Nadat ik in 2007 het examenjaar van de Fotoacademie in Amsterdam afrondde om mijn fotografie meer verdieping te geven, heb ik me helemaal in de fotojournalistiek gestort.

Zes jaar geleden koos ik er voor om als freelancer verder te gaan en heb van die beslissing nog geen tel spijt gehad. Ik werk nu oa voor NRC, Trouw, National Geographic, het UMCG en de provincie Groningen. Daarnaast probeer ik tijd te maken om mijn eigen onderwerpen te fotograferen.

Het liefst maak ik reportages over echte mensen, geen gelikte portretten of ingewikkelde standpunten, maar gewoon zoals het is. Mensen die met liefde doen wat ze doen.

Ik ben verliefd geworden op de stad en de provincie en voel me een echte Groninger. Het landschap, de kleine dorpen, de boeren met hun verhalen, ik hoef hier niet meer weg.

Maar in de toekomst zou ik best eens buiten het noorden en Nederland willen fotograferen. Ik ben erg nieuwsgierig en fotografie is een mooi excuus om ergens rond te kijken en vragen te stellen.

www.keesvandeveen.nl
Instagram: @keesvandeveenphotography
Facebook: www.facebook.com/keesvandeveen

Toelichting foto's

Foto 01: Nederland, Espel; Boer Jan van der Vlies verbrand het superdroge loof van de pootaardappels die hier tot voor kort stonden. Door het te verbranden is het perceel volgend jaar makkelijker te ploegen.

Foto 02: Nederland, Den Haag; Boeren uit het aardbevingsgebied van Groningen rijden met hun tractoren naar Den Haag. In de Tweede Kamer vragen ze aandacht voor de problemen die de gasbevingen veroorzaken op hun boerenbedrijf.

Foto 03: Georgie, Shenako; Op een heilige heuvel net buiten het dorp waar geen vrouwen mogen komen, worden rammen geslacht. Schapen zijn door hun wol, melk en vlees een belangrijk onderdeel van het leven in dit deel van de Kaukasus.

Foto 04: Nederland, Gaarkeuken; Wanneer zijn vrouw en kinderen op vakantie gaan, plakt Cornelis Drijfhout alle ramen van zijn huis af met zwart plastic. Gedurende deze drie weken blijft hij binnen en leeft zijn eigen ritme zonder gestoord te worden door de klok of dag en nacht.

Foto 05: Nederland, Stadskanaal; Jongeren zonder uitzicht op werk worden door middel van rugby binnen acht weken klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Dit project van De Harde Leerschool stimuleert samenwerking, doorzettingsvermogen en het verantwoordelijkheidsgevoel van de deelnemers.

NVF - Dé Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

De NVF behartigt de gezamenlijke belangen van fotojournalisten, fotografen en videomakers.

Meer over de NVF

Een fatsoenlijk tarief voor beeldmakers staat op 1,2 en 3. Inmiddels is er een minimumtarief. Samen werken we aan betere afspraken. Ook kun je als lid naar betaalbare evenementen en cursussen, heb je toegang tot Villamedia en zetten we ons via Persveilig in voor je veiligheid. 

Meer info