Maikel Samuels

Maikel Samuels werkt sinds zijn afronding van de Fotovakschool in 2003 als professioneel fotograaf: "Ik ging direct als freelancer aan de slag bij het Brabants Dagblad. Nu werk ik veel voor dagblad Trouw en publiceer o.a. in De Volkskrant, het Financieel Dagblad, Elsevier, HUMO. Ook ben ik aangesloten bij Hollandse Hoogte."

Naast zijn werk in opdracht is Samuels altijd bezig om eigen fotoverhalen te maken over sociaal maatschappelijke onderwerpen: "Ik probeer een groot verhaal te vertellen door het klein te laten zien, vaak op individueel niveau, dichtbij mensen."

Een foto hoeft voor Samuels niet altijd direct alles te laten zien: "Een foto mag best vervreemding of verwarring oproepen, mensen aan het denken zetten: 'Wat zie ik, waar kijk ik naar?' Zoals de foto van de autobanden in zee waarmee ik de eerste prijs van de Zilveren Camera heb gewonnen. Wat drijft daar? Waarom? Feitelijk werden deze banden door vluchtelingen zonder zwemvest gebruikt als reddingsboei. Na aankomst in Griekenland gooiden ze de banden in zee. Je kunt de foto ook metaforisch zien , als zwarte rouwkransen voor alle vluchtelingen die het niet gehaald hebben.

Samuels heeft een goed gevoel voor licht en compositie: "Dat is bijna een automatisme. Het is vooral vaak de situatie inschatten en afdrukken op het juiste moment."

Foto 1: Griekenland, Lesbos, 20 oktober 2015

Tientallen autobanden drijven in zee tussen Lesbos (Griekenland) en Turkije. Vluchtelingen gebruiken deze banden tijdens de oversteek per boot als reddingsboei en gooien deze na aankomst terug in zee.

Foto 2: Griekenland, Lesbos, 24 oktober 2015

Een man en zijn dochter zijn heel emotioneel na aankomst op het strand van Lesbos (Griekenland). Ze hebben per boot de oversteek vanuit Turkije gemaakt.

Foto 3: België, Tihange, 3 juni 2016

Portret van Josette Rocour (91 jaar). Rocour woont in de straat waar de kerncentrale van Tihange staat. Foto is onderdeel van een langlopend project over de rol van de kerncentrale in het dorp Tihange.

Foto 4: Burkina Faso, Ouagadougou, 2 oktober 2017

De Belgische orthopeed Jan Vermeiren (rechts) laat een jongen oefeningen doen om te kijken wat er mis is met zijn arm.

Foto 5: Nederland, Elshout, 14 mei 2014

Ondanks dat boer Arnoud een been mist blijft hij op zijn boerderij wonen. Aan het eind van de dag maakt hij met zijn rollator een rondje over zijn erf om naar zijn dieren te kijken.

NVF - Dé Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

De NVF behartigt de gezamenlijke belangen van fotojournalisten, fotografen en videomakers.

Meer over de NVF

Een fatsoenlijk tarief voor beeldmakers staat op 1,2 en 3. Inmiddels is er een minimumtarief. Samen werken we aan betere afspraken. Ook kun je als lid naar betaalbare evenementen en cursussen, heb je toegang tot Villamedia en zetten we ons via Persveilig in voor je veiligheid. 

Meer info