Merlin Daleman

'De prettige combinatie van dagelijkse onderwerpen en langdurige projecten'

Verhalen vertellen, dat wilde ik altijd maar schrijven kon ik niet. Al wandelend over de straten in Cuba in ’97 kwam ik erachter dat je dit ook kon doen door te fotograferen, blijkbaar kon je je geld ermee verdienen. Na een moeizame start op de academie KABK mocht ik stage lopen bij NRC Handelsblad waar ik me als een vis in het water voelde en ben ik er blijven plakken. Later zijn er ook andere opdrachtgevers bij gekomen zoals Dagblad Trouw.

Na een aantal jaren gewerkt te hebben, voelde ik de behoefte om meer grotere projecten onder handen te nemen. Het is een prettig combinatie; de dagelijks afwisseling van onderwerpen van de kranten en de lange focus van een project. In 2016 heb ik mijn eerste project afgerond genaamd: Skype Village. Het gaat over een ontwrichte samenleving in een dorp in zuidelijk Oekraïne waarbij de kinderen door de grootouders worden opgevoed, omdat hun ouders langdurig (tot wel 15 jaar) in de EU werken. Nu ben ik in de afrondende fase van mijn laatste project: My Brexit. Aangezien ik Engels ben van oorsprong was ik gefascineerd door het besluit van de Britten om de EU te verlaten, dus ben ik gaan kijken in de regio’s met de hoogste aantal Brexit-stemmers en maakte daar een verhaal over. In april zal ik een verhaal maken over de energie transitie in drie verschillende dorpen in Europa.

Over de foto's van Merlin

Foto 1:

Een beeld uit My Brexit verhaal. Jongeren van Bransholme Estate in Hull bij een Fish ’n’ Chips shop ’s avonds laat. Zij zien hun toekomst somber in maar ze zeggen dat ze blij zijn dat ze niet meer onderdeel uit maken van de EU.

Foto 2:

Dit is Stasic uit mijn Skype Village verhaal. Hij woont bij zijn grootouders in zuidelijk Oekraïne. Ik werd gegrepen door de triestheid van Stasic. Hij ziet zijn ouders bijna elke dag via Skype, maar het enige wat hij graag zou willen is de warmte voelen van een knuffel van z’n moeder.

Foto 3:

Prato in Italië heeft een van de grootste Chinese gemeenschappen in Europa. Zij werken nagenoeg allemaal in de textielindustrie. Deze Chinezen wachten buiten een bar waar zij hopen werk te vinden voor de dag.

Foto 4:

Soms is het heerlijk als er leuke momenten voor de neus gebeuren zoals hier. Dit is tijdens een zeer serieuze Paas-manifestatie op Sicilië en dan stapt er een heerlijke naaldhak je beeld in.

Foto 5:

Ik vind het belangrijk om ook verder te kijken dan wat de opdracht is. Dus ben ik blij als je daarvoor beloond wordt, zoals hier bij een voetbalwedstrijd. Waar zouden ze naar op zoek zijn? Het bleek dus een contactlens te zijn.

NVF - Dé Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

De NVF behartigt de gezamenlijke belangen van fotojournalisten, fotografen en videomakers.

Meer over de NVF

Nu 3 maanden gratis lid!

Een fatsoenlijk tarief voor beeldmakers staat op 1,2 en 3. Inmiddels is er een minimumtarief. Samen werken we aan betere afspraken. Ook kun je als lid naar betaalbare evenementen en cursussen, heb je toegang tot Villamedia en zetten we ons via Persveilig in voor je veiligheid. 

Meer info