Remko de Waal

Begin 2014 ben ik begonnen als fulltime fotograaf voor het ANP. Een droom die uitkwam. Dicht op het nieuws. Foto’s maken die heel Nederland en af en toe ook de wereld overgaan. Dat dit werkelijkheid zou worden had ik me niet kunnen inbeelden toen ik een paar jaar eerder afstudeerde in de weg- en waterbouwkunde. De opleiding was leuk, het werken als civiel ingenieur leek me in de praktijk minder spannend.

Sinds mijn jonge jaren heb ik wel altijd al een passie voor beeld gehad en besloot deze hobby een kans te geven. Ik schreef me in bij de Fotoacademie en nog geen 3 maanden bezig werd ik getipt door collega Kees van de Veen. Het ANP organiseerde samen met de NVJ een talentenpool voor nieuwsfotografen. De wedstrijd was echt op mijn lijf geschreven. Met 200% inzet ben ik aan de slag gegaan met deze wedstrijd. Met resultaat: ik won, samen met collega Desiree Schippers. De beloning was 3 maanden meelopen met de fotografen van het ANP. Het werden er 4 en via een stage bij United Photos in Haarlem resulteerde dit in een vaste aanstelling als fotograaf bij het ANP. De afgelopen 4 jaar heb ik fulltime voor het ANP gefotografeerd. Van kleine onderwerpen tot grote onderwerpen. Van entertainment en koningshuis tot sport en de Haagse politiek. Van een bezoek van premier Rutte aan de grens met Noord-Korea tot het in beeld brengen van de nasleep van de ramp met de MH17. Hard, heel hard werken, lange dagen en altijd de zelfopgelegde druk om met het beste beeld naar huis te gaan. Maar dat vervolgens jouw foto’s z’n weg vinden in ondenkbaar veel mediauitingen geeft keer op keer weer veel voldoening!

Om me naast het ANP meer te ontwikkelen op andere terreinen van de fotografie heb ik met een goede vriend Black Pixel opgericht. Een bedrijf wat voorziet in fotografie maar vooral ook video voor bedrijven. Met dit bedrijf hoop ik de snelle ontwikkelingen in de fotografie en mediawereld bij te benen en hier vooral ook zelf veel van te leren. Het runnen van Black Pixel in combinatie met mijn werk als ANP-fotograaf is voor mij echt de ideale combinatie om mijn toekomst als beeldmaker met het volste vertrouwen tegemoet te zien.

Over de foto's van Remko de Waal

Rouwstoet MH17

Een aangrijpende gebeurtenis waar ik als fotograaf nog regelmatig aan terugdenk. Ik was nog geen half jaar voor het ANP aan het fotograferen toen deze ramp zich voltrok. Als fotograaf voelde ik de verantwoordelijkheid om dit zo goed en met zoveel mogelijk respect in beeld te brengen.

Afscheid Diederik Samsom van de Tweede Kamer

De laatste stappen van Diederik Samsom in de plenaire zaal. Nog een laatste hand van een kamerlid. Ik ben in mijn fotografie vaak op zoek naar esthetiek in combinatie met een inhoudelijke laag. Ik vond dat in dit beeld redelijk gelukt.

Neushoorntje Blijdorp

Regelmatig maak je mee als nieuwsfotograaf dat je binnen een paar uur van een vrij beladen onderwerp naar een luchtiger onderwerp moet zoals de geboorte van een kleine neushoorntje in Blijdorp. Deze combinatie maakt het werk leuk en afwisselend.

Rutte aan grens met Noord-Korea

Een hele bijzondere ervaring. Ik was voor het ANP als enige fotograaf mee met het bezoek van de premier aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. De spanning die daar heerst, het fotograferen van de premier (maar ook mij) door de Noord-Koreanen zorgde voor een ervaring die ik niet gauw zal vergeten.

Portret Eva Jinek

Vaak ben je als fotograaf toeschouwer van een gebeurtenis. Contact met je onderwerp is er nauwelijks. Dat veranderd als je een portret moet maken van iemand. Opeens moet je aanwijzingen geven, het onderwerp op z’n gemak stellen, en dit alles het liefst binnen een paar minuten. Hier moest ik in het begin zeker aan wennen, maar gaandeweg wordt dit gelukkig steeds leuker!

NVF - Dé Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

De NVF behartigt de gezamenlijke belangen van fotojournalisten, fotografen en videomakers.

Meer over de NVF

Een fatsoenlijk tarief voor beeldmakers staat op 1,2 en 3. Inmiddels is er een minimumtarief. Samen werken we aan betere afspraken. Ook kun je als lid naar betaalbare evenementen en cursussen, heb je toegang tot Villamedia en zetten we ons via Persveilig in voor je veiligheid. 

Meer info