René Hendriks - sectiebestuur NVF

Bestuurslid NVF - Freelance fotojournalist

Na een carrière in de IT ben ik een aantal jaren geleden mezelf gaan toeleggen op fotografie. Daarbij heb ik het zowel over nieuwsfoto's 'op straat' als ook studiofoto's die gebruikt worden in de boeken die mijn vriendin schrijft en zelf uitgeeft. Bovendien schrijft zij cursussen en geeft die ook, in Nederland en België. De term 'auteursrecht' valt dus nog wel eens aan tafel....

Ik ben, behalve IT'er, ook een kleine 25 jaar brandweerman geweest; zowel in vrijwillige functies als ook beroeps. Dat betekent dat ik meestal weet hoe ik een situatie bij een brand of een ongeval moet beoordelen, en welke procedures er gevolgd worden.

Bij regio15 ben ik behalve fotograaf ook redacteur. Ik zet mijn eigen artikelen online, maar plaats ook de beelden van anderen en zet daarbij de informatie die zij meesturen om in leesbaar verhaal. Bovendien ben ik vaak degene die aanschuift bij gesprekken met toeleveranciers of afnemers, zoals de media.

Bovendien heb ik enige jaren geleden samen met een aantal leidinggevenden van politie eenheid Den Haag een verbeterprogramma op poten gezet. Als er problemen zijn met de acceptatie van bijvoorbeeld de PPK of anderszins meningsverschillen met de hulpdiensten ontstaan, werk ik dat uit en wordt dat met de politie besproken. In de loop van de jaren heeft dat ervoor gezorgd dat de PPK aanmerkelijk beter geaccepteerd wordt aan het lint.

Als bestuurslid van de NVF hoop ik die verbetering ook in andere delen van het land in gang te kunnen zetten. In een aantal regio's is de vrijheid van nieuwsgaring en de acceptatie van de PPK echt onder de maat; en ik wil daar dus tijd en moeite in gaan stoppen.