Wilbert Bijzitter

Wilbert Bijzitter is sinds zijn zeventiende fotojournalist en heeft zowel als freelancer als werknemer zijn geld verdiend. Sinds 2013 is hij fulltime zzp'er.

'Dat zzp'en was voor mij geen vanzelfsprekendheid. Ik moest eruit en heb zeker het eerste jaar wel degelijk gekeken naar een andere carrière. Ik heb dit prachtige vak geleerd door veel op mijn kop te krijgen. Door fouten te maken en daarvan te leren. Diploma's heb ik niet. Maar wat wilde ik? En beter nog: wie wilde mij? 'Oude' contacten zorgden voor een goede start. Ik kende nog mensen bij De Telegraaf fotoredactie, bij het ANP, bij De Stentor en ik mocht blijven fotograferen voor de Steenwijker Courant van Boom. Een basis die ik nog steeds koester.

Ons werk verandert. Onze kinderen lezen het nieuws snel en vluchtig in 140 tekens. Veel plaatjes. Korte video's. Ik heb het geluk dat ik technologie fantastisch vind. Tien jaar geleden was ik al bezig met ook korte video's maken. Daar profiteer ik nu van en ik vind het heel leuk. Snel editen en doorsturen. De fototas is inmiddels behoorlijk gevuld met verschillende plopkappen!

Punten ter verbetering zijn er altijd: politie en justitie zouden eindelijk eens moeten gaan controleren op politieperskaart. De drone moet verder uitgewerkt gaan worden zodat wij die goed kunnen gaan inzetten. Hoofdredacties moeten het lef hebben om eindelijk eens beleid te gaan ontwikkelen. Er moet weer geïnvesteerd worden. In online voor snelheid en nieuws en wekelijks een glossy met achtergronden en verdieping. Het is niet zo moeilijk. Je moet alleen de stap durven zetten.

Het blijft een prachtig vak. Wij doen iets wat nog maar weinig mensen kunnen. Misschien maak ik niet de allerbeste, de allermooiste foto, maar ik ben wel in staat om op zeer korte termijn, onder de meest beroerde omstandigheden, binnen een paar minuten een foto door te sturen. 's Morgens de dag starten met een nagenoeg lege agenda en rond de koffie al niet meer weten waar je de tijd vandaag moet halen om het allemaal vandaag nog te fotograferen en ook nog eens door te sturen.’

Over de foto's

1. Gemaakt dit jaar zomer tijdens één van de vele plattelandsfeesten in deze regio. Zwientie Tikk'n. Deelnemers gaan geblinddoekt een modder arena in en wie het eerst het varken aantikt is winnaar. Foto is voor mij bijzonder omdat zoon Martijn de foto heeft gemaakt.  Ik zelf sta te filmen.

2. Dauwsuppen op Hemelvaartsdag in Giethoorn. Vroege vogels die niet gaan dauwtrappen maar op een supboard door Giethoorn gaan en daarna over het Bovenwiede weer terug. Het was mistig. Dauw over het water. Op het moment dat je deze foto maakt, weet je dat je goud in handen hebt.

3. Toen ik in 2013 verplicht zzp'er werd was het even zoeken. Ik heb vrij snel geïnvesteerd in een drone-brevet. Deze foto is van een brand in Genemuiden. Een paar minuten voor zonsondergang. Midden op straat, tussen de brandweerslangen, met m’n laptopje op schoot, de beelden zo snel mogelijk doorsturen. Het blijft een heerlijk vak.

4. Jaques Tichelaar, oud-Commissaris van de Koning in Drenthe, die in opspraak raakte en in maart opstapte.  ‘Portretteer me maar bij dit beeld: De man met de vele gezichten. Zullen veel mensen vast een passend plaatje vinden!’ Niet met elke bestuurder heb ik zo'n relatie.

5. Sport. Ik werk graag voor de sportredactie van De Stentor. Er zitten mannen die alleen maar leven voor een mooi verhaal en dito foto van sport. Dit is de typische houding van inline skaten. En gehouden in Staphorst. Heerlijk!

NVF - Dé Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

De NVF behartigt de gezamenlijke belangen van fotojournalisten, fotografen en videomakers.

Meer over de NVF

Een fatsoenlijk tarief voor beeldmakers staat op 1,2 en 3. Inmiddels is er een minimumtarief. Samen werken we aan betere afspraken. Ook kun je als lid naar betaalbare evenementen en cursussen, heb je toegang tot Villamedia en zetten we ons via Persveilig in voor je veiligheid. 

Meer info