Persvrijheid en persveiligheid


De NVJ maakt zich sterk voor persvrijheid en de veiligheid van journalisten. Persvrijheid is immers de basis voor een vrije samenleving. En dat betekent dat elke journalist onafhankelijk en in alle vrijheid moet kunnen werken. Veel leden worden lid omdat zij hoge prioriteit geven aan persvrijheid. Je kunt bij ons voor juridische hulp aankloppen, veiligheidstrainingen volgen, voordelige verzekeringen afsluiten, en nog veel meer.

Persvrijheid

We komen in actie als de persvrijheid in het gedrang komt. Als lid kun je bij de NVJ terecht voor juridische hulp. Onze advocaten en juristen ondersteunen bovendien principiƫle rechtszaken van individuele journalisten waarin de schending van de persvrijheid aan de orde wordt gesteld. Denk bijvoorbeeld aan het publiceren van verhalen die gevoelig liggen. Je kunt ook te maken krijgen met inbeslagname van journalistiek materiaal door politie en justitie. Mocht je hiermee te maken krijgen, dan gaan onze juristen en advocaten direct voor je aan de slag.

De NVJ vindt dat elke journalist toegang moet kunnen krijgen tot relevante documenten en hun bronnen moeten kunnen beschermen. Om de rechten en plichten van journalisten zo goed mogelijk te regelen, leveren we gevraagd en ongevraagd advies aan de overheid. We dragen bij aan de totstandkoming van wetgeving die bijvoorbeeld de journalistieke bronbescherming waarborgt.

Persvrijheid willen we ook breed onder de aandacht brengen en daarom organiseren we jaarlijks het Festival van het Vrije Woord op 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid. Op die dag staan we samen met andere organisaties en (internationale) gasten stil bij de persvrijheid in Nederland en wereldwijd.

PersVeilig

Binnen het initiatief PersVeilig richten we ons op journalisten die zich melden na een bedreiging of incident. Samen met de politie en het Openbaar Ministerie hebben we afgesproken dat de politie na aangifte extra prioriteit geeft aan opsporing en dat het OM extra zware straffen stelt. Ook kun je bij de NVJ terecht voor hulp na incidenten en adviezen ter .

En dit krijg je ook voor je lidmaatschap

  • Bij acute nood kun je ons 24/7 noodnummer bellen;
  • Gratis juridisch advies en rechtsbijstand door NVJ Advocaten & Juristen met een dagelijks spreekuur;
  • Gratis NVJ-Perskaart bij volledig lidmaatschap en ledenkorting Politieperskaart;
  • Korting bij veiligheidstrainingen voor journalisten via NVJ Academy;
  • Uitlenen van veiligheidsmiddelen, zoals kogelwerende vesten en helmen;
  • Korting bij het huren van satelliettelefoons;
  • Gunstige premie bij reisverzekering met molest- en ontvoeringsdekking;
  • Apparatuurverzekering, allrisk en eigen keuze dekkingsgebied.

Kies en klik op het lidmaatschap dat bij jou past

ik ben freelancerik ben freelancer ik ben werknemerik ben werknemer ik ben studentik ben student