Petra Vries: 'Hoe kom je voorbij de nee'

Met veel zelfvertrouwen en een andere mindset de volgende onderhandeling in. Wie wil dat niet? Petra Vries, trainer van de NVJ Academy cursus Haal meer uit je onderhandeling, legt uit hoe je voorbij de nee komt.

Wat versta jij onder onderhandelen?

‘Als je het hebt over onderhandelen, denk je snel aan tarieven of salaris. Maar er zijn ook een heleboel randvoorwaarden en andere momenten waarop je onderhandelt. Zodra je iets van iemand wil en je bent van elkaar afhankelijk voor het resultaat, ben je al aan het onderhandelen. Tijdens de training gaan de cursisten met eigen voorbeelden aan de slag. De training is gebaseerd op de vijf stappen van de Harvard-methode voor win-win-onderhandelen. We gaan oefenen met deze vijf stappen en hun situaties, en welke woorden daarbij passen en bij jezelf. Als je twee ochtenden hebt geoefend, merk je dat je bij de volgende onderhandeling een andere insteek hebt en een ander effect. De drempel is lager, je onderhandelt makkelijker.’Hoe ben je zelf daar zo goed in geworden?

Hoe ben je hier zelf goed in geworden?

‘Ik heb als jurist bij de overheid gewerkt waarin ik te maken had met conflictsituaties. Daar had ik een  mediatorachtige rol in. Een soort Rijdende Rechter-situaties. Het werd voor mij een sport om mensen hun bezwaarschrift in te laten trekken door met elkaar in gesprek te gaan. Later ben ik communicatietrainer geworden. Ik gaf trainingen in slechtnieuwsgesprekken voeren, actief luisteren en omgaan met emoties in gesprekken. Als trainer volgde ik zelf een onderhandeltraining. Ik was direct enthousiast: alle communicatievaardigheden heb je nodig om succesvol te kunnen onderhandelen. Je bent nooit uitgeleerd. En iedereen kan er beter in worden.

Hoe kun je hier beter in worden?

‘Bij de mensen die de training hebben gevolgd, verandert er iets in de mindset, de eigenwaarde, waardoor ze zich anders opstellen. Het belangrijkste is dat je je gaat realiseren dat jouw belangen er net zo goed toe doen als de belangen van de ander. Dat is waar de knop omgaat; je leert om je eigen belangen helder uit te spreken. Mensen zetten vaak te laag in. Of er is maar zoveel budget waardoor er een nee klinkt. Hoe kom je voorbij die nee? De angst om opdrachtgevers te verliezen doordat jij voor je belangen opkomt, blijkt vaak onterecht. Soms helpt het al als cursisten tijdens de training horen wat hun collega’s verdienen. Daarom vind ik het ook belangrijk dat de cursisten elkaar tijdens de (online) trainingen leren kennen en van elkaar leren.’

  • Kijk hier voor het complete cursusoverzicht          

NVJ Academy telt meer dan 154 educatieve activiteiten, live en online. Wie zijn de docenten die cursussen geven over journalistieke vaardigheden, vakinhoud en ondernemerschap? En welke ervaring nemen zij zelf mee?