Pim Ras: 'Het mag duidelijk zijn dat werken voor één opdrachtgever een risico met zich meebrengt'

Foto: Pim Ras / Met deze foto won Pim Ras de eerste prijs Sport bij de Zilveren Camera. / Gefotografeerd met een Canon EOS1DX met 70/200mm/2.8.

"De duikvlucht van Robin van Persie. De eerste goal van Oranje op het WK 2014, misschien wel de mooiste van het toernooi."

"Iedereen weet over tien jaar nog waar hij was toen Van Persie als een dolfijn de bal over keeper Casillas kopte"

De opdracht

“De foto is in opdracht van AD Sportwereld gemaakt, de sportsectie van het AD. Voor deze krant fotografeer ik inmiddels al dertig jaar en dat komt tegenwoordig denk ik niet meer zoveel voor.”  

De productie

“De voorbereiding van deze foto zit hem in het lange traject waarop je als sportfotograaf meelift op de ontwikkelingen bij het Nederlands Elftal. Als er een EK of WK voetbal is, ben je vanaf mei een vlieg aan de wand bij Oranje. Zo volg je de ontwikkelingen van de spelers en weet je op wie je tijdens het toernooi moet gaan letten. Als het eenmaal zo ver is dat je bij de wedstrijd langs de lijn zit, moet je het geluk hebben dat dit soort momenten zich aan jouw kant van het veld voordoen en dan de rust en het vakmanschap bewaren om het ook op deze manier vast te leggen. De vliegende Van Persie stond de volgende dag paginagroot op de cover van AD Sportwereld.”  

De impact

“De kracht van de foto is dat het een iconisch moment is in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Na de gelijkmaker van Van Persie walste Nederland over Spanje heen. Vaak wordt de iconische waarde van zo’n foto dus ook bepaald door hét moment, waar de ganse natie over praat en waarvan iedereen over tien jaar ook nog weet waar hij was toen Van Persie als een dolfijn de bal over keeper Casillas kopte.”  

De vergoeding

“Het Algemeen Dagblad heeft uiteraard altijd de eerste keuze omdat zij mij betalen en ook nog alle onkosten voor hun rekening nemen. Als de toernooien voorbij zijn mag ik de beelden ook op de beeldbanken van VI-Images of Hollandse Hoogte zetten. Vanwege de bekendheid van het moment is de foto daarna veelvuldig gebruikt als het over het succes van Louis van Gaal op het WK ging.”  

De fotojournalistiek

“Naast het fotograferen van sport ben ik een allround fotograaf die voor het Algemeen Dagblad ook reportages, het Koninklijk Huis en portretten maak. Het mag duidelijk zijn dat werken voor één opdrachtgever een risico met zich meebrengt. Gelukkig heb ik ook andere opdrachtgevers in mijn klantenportfolio mogen ontvangen, zoals Voetbal International, horecablad Entree en Penster voor commerciële opdrachtfotografie. In de toekomst zal ik ook met bewegend beeld aan de slag gaan, maar ik hoop dat ik dan ook filmpjes kan maken waar een Pim Ras-sausje overheen ligt.”