Programma Festival van de Journalistiek 2018

15:00 uur | Inloop


Ajouad El Miloudi op het Festival van de Journalistiek 201815:30 | Aftrap met moderator Ajouad El Miloudi

Niemand minder dan Ajouad El Miloudi is moderator tijdens het Festival van de Journalistiek op zaterdag 22 september. Ajouad is bekend van ondermeer de programma’s Puberruil, de Keuringsdienst van Waarde en Ajouad: Kaaskop of Mocro?

Fidan Ekiz op het Festival van de Journalistiek 2018Persvrijheid

Journaliste Fidan Ekiz bijt het spits af van het Festival. Zij vertelt over haar ervaringen met persvrijheid in het buitenland en de druk waaronder journalisten hun werk moeten doen.


16:00 – 18:00 uur | Workshop ronde 1
We adviseren deelnemers om een laptop mee te nemen voor de workshops.

A: Internationaal onderzoeksjournalistiek

Karlijn Kuijpers op het Festival van de Journalistiek 2018Jan Kleinnijenhuis op het Festival van de Journalistiek 2018Onderzoeksjournalisten Karlijn Kuijpers en Jan Kleinneijenhuis delen hun ervaringen over hun betrokkenheid bij de Paradise Papers. Deelnemers aan deze workshop krijgen inzicht en leren vaardigheden om ook zelf mee te werken aan diepgravend internationaal onderzoek.

B: Blinde vlekken in verslaggeving

Annebregt Dijkman op het Festival van de Journalistiek 2018Natasja Gibbs op het Festival van de Journalistiek 2018Pieter van Maele op het Festival van de Journalistiek 2018Vind je ook dat berichtgeving van sommige landen heel eenzijdig is? Kom dan naar deze workshop waar we de blinde vlekken in verslaggeving opsporen en nadenken hoe dit beter kan. Met radicaliseringsdeskundige Annebregt Dijkman (Sherazade Advies) en buitenland correspondenten Pieter van Maele (Suriname) en Natasja Gibbs (Caribisch Netwerk) concentreren we ons op drie gebieden: het Nederlands Caribisch Gebied, Suriname en de Arabische wereld.

C: Verslaggeving in conflictgebieden

Peter ter Velde op het Festival van de Journalistiek 2018Carlijne Vos op het Festival van de Journalistiek 2018Veel journalisten dromen ervan om verslag te doen van conflictsituaties. Een goede voorbereiding is dan onontbeerlijk. Wil je meer kennis en vaardigheden opdoen over hoe te opereren in gevaarlijke situaties of wil je weten hoe het is voor collega journalisten om deze risico’s te nemen? Kom dan naar de workshop in samenwerking met de NVJ Academy. Door Peter ter Velde (veiligheidscoördinator NOS en trainer) en Carlijne Vos (Volkskrant, winnaar Tegel 2017 "Migratie uit Afrika").

D: In de schoenen van Syrische journalisten

Mohamad Kafina op het Festival van de Journalistiek 2018Celine van der Burg op het Festival van de Journalistiek 2018De afgelopen jaren zijn er in toenemende mate gevluchte journalisten uit conflictgebieden gaan wonen en werken in Nederland. Hoe is het voor deze groep om nu hun journalistiek werk in Nederland te doen? En wat kunnen wij van ze leren? De uit Syrië gevluchte journalisten Salwa Zaher en Mohammad Kafina delen hun ervaringen en gaan met je in gesprek. Het gesprek wordt geleid door journalist Celine van den Burg (Majalla) De workshop komt tot stand in samenwerking met Majalla.


16:00 – 17:30 uur | Interactieve Lezing

Open source data als bron in oorlogsverslaggeving (Engelstalig)

Abdulwahab Tahan op het Festival van de Journalistiek 2018Sophy Dyer op het Festival van de Journalistiek 2018Journalisten en onderzoekers van Airwars, o.a. Abdulwahab Tahan en Sophie Dyer, sporen luchtaanvallen op van de geallieerden in onder andere Irak en Syrië. Zij maken gebruik van open source data. Hoe voeren zij hun onderzoek uit en wat kan jij daarvan leren voor je eigen praktijk?


17:30 – 19:00 uur | Pauze

Je ticket is inclusief (gezonde) avondmaaltijd!


18:30 – 20:30 Workshopronde 2

De workshops van sessie 1 herhalen zich.


19:00 – 20:30 uur | Interactief panelgesprek

Journalist over de grens: ervaringen van correspondenten

Sjoukje Rietbroek op het Festival van de Journalistiek 2018Ans Boersma op het Festival van de Journalistiek 2018Arne Doornebal op het Festival van de Journalistiek 2018Nederlandse journalisten die werken of hebben gewerkt als correspondent gaan met elkaar in gesprek over het vak en geven tips hoe ook jij als correspondent aan de slag kunt gaan. Met Arne Doornebal (Midden-Afrika), Sjoukje Rietbroek (Marokko), Ans Boersma (Turkije) en Koen Verhelst (Oostzeegebied).

Vervolgens vertellen buitenlandse journalisten die voor hun medium correspondent zijn in Nederland over hun werk. Hoe doen zij bericht van relevante verhalen uit Nederland en hoe gaan ze om met het stereotype beeld van Nederland dat sommige van hun kijkers en lezers verwachten? Met Massimiliano Sfregola (TV en online, Italië), Jan Hennop (AFP, Zuid-Afrika) en Lauren Comiteau (Radio, VS).


20:30 – 21:00 | Duo-interview met Robin de Puy en Nicolaas Veul

Werken in het buitenland

Nicolaas Veul op het Festival van de Journalistiek 2018Robin de Puy op het Festival van de Journalistiek 2018Fotografe Robin de Puy en programmamaker Nicolaas Veul gaan met elkaar in gesprek over hun werk in het buitenland. Ze delen hun ervaringen en geven deelnemers tips over hoe zij projecten in het buitenland kunnen realiseren.


21:00 uur | Afsluiting

Afsluiting van het Festival met live muziek en een borrel.

Koop nu je ticket!


Ben je lid van de NVJ, dan krijg je € 10,- korting in de shop. Log wel eerst even in via MijnNVJ.

Student journalistiek? Zolang je studeert ben je gratis lid van de NVJ. Vergeet dus niet meteen lid van de NVJ te worden!

Koop je ticket!

Vragen over het Festival van de Journalistiek?

Stel ze via Twitter of Facebook! Vers in de Pers, de jongerensectie van de NVJ beantwoordt al je vragen over het Festival via hun eigen social media kanalen. Je kunt terecht op Twitter @versindepers en het ViP evenement op Facebook. #dtv

Naar festivalpagina