Programma Freelancersfestival 2018

14.00 – 14.30 uur | Foyer
Ontvangst met koffie en thee


14.30 - 14.45 uur | Theaterzaal

  • Aftrap door Rosa García López (NVJ/NVF secretaris) en Jan Hilbers (directeur Auteursbond)
  • Welkom door dagvoorzitter Karen Eshuis (anchor RTV-Oost)  
  • Gesproken column – Britt van Uem (freelance regiojournalist; foto: Marieke Dijkhof)

14.45 – 15.30  uur | Theaterzaal

Ruben Terlou

Grenzen verleggen met Ruben Terlou

Ruben Terlou, fotograaf en presentator VPRO, in gesprek met Karen Eshuis over China, de omslag van fotograaf naar videomaker en presentator. Hoe vind je jezelf opnieuw uit?


15.30 – 16.15 uur | Theaterzaal

Grenzeloos in gesprek met opdrachtgevers en freelancers


Wat verwachten opdrachtgevers en freelancers van elkaar, hoe ver gaan ze om die verwachtingen waar te maken. En hoe kan het beter?

Gerrit-Jan van EkHenk-Jan KarstenClaudia StraatmansOpdrachtgevers

  • Claudia Straatmans (hoofdredacteur Nouveau)
  • Henk Jan Karsten  (hoofdredacteur RTV Oost)
  • Gerrit-jan van Ek (chef fotoredactie Volkskrant)

Freelancers

  • Eric Schuurman  (verslaggever Achterhoek voor De Telegraaf)
  • Cigdem Yuksel (fotograaf en winnaar Zilveren Camera 2016)
  • Ellen Ruwe (freelance bladenmaker)

16.15– 17.00 uur: Parallelprogramma I

Theaterzaal: Grenzeloos creatief: spelen met humor en vorm 

Karen EshuisJochem van den Berg (hoofdredacteur De Speld) in gesprek met Karen Eshuis.

Een reportage is al meer dan tweehonderd jaar een goede vorm van journalistiek. Maar nieuwe vormen bereiken een groot publiek en hebben veel impact. Hoe krijg je dit voor elkaar en wat is het verdienmodel?

Koepelzaal: Grenzeloos ondernemen: project-journalistiek 

Met: Jeroen Toirkens (fotograaf) over journalistiek project Borealis | Onderwerp: Fotografen, schrijvers en vormgevers bedenken een eigen journalistiek project en zorgen voor de financiering via crowdfunding. Hoe pak je dat aan en kan iedereen zoiets in zijn eigen regio? Moet je over eigen budget beschikken om de aanloop te financieren?

Studio 3: Grenzeloos profileren: personal branding

Dorothée Loorbach (journalist en ondernemer) doet aan personal branding. Levert dat iets op en hoe zorg je daarvoor? Loorbach is bedenker van ‘het geldproject’. Hoe zet je dit op en wat zijn de resultaten? (Credits foto: Annabel Jeuring) 

Studio 2: Grenzeloos in de regio

Met: Frank Thooft (oprichter ondernemer en journalist) van platform PersPodium | Onderwerp: Hoe zet je de regiojournalistiek weer op de kaart? PersPodium is het online platform voor journalistiek ondernemersnieuws in Gelderland. Het is een initiatief van freelancer Frank Thooft. Wat heeft dit opgeleverd en wat is het verdienmodel?

Studio 1: Grenzeloos dalen: journalistieke tarieven

Bram van SchaikTheo DersjantMet: Bram van Schaik (regiojournalist-freelancer) in gesprek met Theo Dersjant (docent journalistiek, zet in op freelancers) | Onderwerp: De tarieven van regio-freelancers zijn enorm zijn gedaald. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het inkomen van de freelancers maar ook voor de lokale en regionale democratie. Is er een ondergrens aan wat opdrachtgevers mogen bieden voor professioneel journalistiek werk?


17.00 -18.00 uur

Grenzeloos eten

Lopend buffet

Foyer of terras


18.00 – 18.45 uur: Parallelprogramma II

Theaterzaal: Grenzeloos manipuleren: de waarheid in beeld?

Gert de GraaffMet: Gert de Graaff (filmmaker, trainer taal van het beeld, editor). Hij legt uit dat je altijd met beeld manipuleert. De lens van een camera heet een objectief maar een objectief shot bestaat niet. Hoe verhoudt zich dat tot fake news?

Studio 1: De Pegel

Erwin van 't Hof en Sjoerd ArendsMet: Sjoerd Arends (freelance journalist) en Erwin van ’t Hof (freelance journalist) | Onderwerp: Bloggen over opbouwen van een freelancebestaan en maken met De Pegel podcasts over freelancers. Wat leerden ze daarvan?  Waar liepen ze tegen aan? Hoe ver vinden zij dat we moeten gaan om onze boterham te verdienen zonder onze journalistieke taak uit het oog te verliezen?

Studio 2: Grenzeloos commercieel: branded content

Freek StapsMet: Freek Staps (16 jaar journalist NRC, oud-correspondent New York en Harvard Fellow) heeft een bedrijf in branded content, The Story Network.
Hij ziet dat er voor freelance journalisten toekomst is in de content marketing wat volgens hem nog steeds goede verhalen vertellen is. Wat kun je van hem leren? En hoe ver moet je gaan in het vormgeven en promoten van dat merk?

Studio 3: Grenzeloos begrenzen

Martijn van de GriendtMet: Martijn van de Griendt (fotograaf) | Onderwerp: Fotograaf Martijn van de Griendt vertelt over het volgen van zijn onderwerp en hoe ver je mag gaan. Waar ligt de grens? (Foto: Eva Roefs)

Koepelzaal: Grenzeloos flexibel - mobiele journalistiek

Met: Harmke Oudenampsen (oud-verslaggever NOS, mobiele journalist en trainer) De smartphone is een ongelofelijke multimediatool. Met slimme apps kunnen freelancers hun voordeel doen en opdrachtgevers simpel extra beeld leveren. Harmke laat zien hoe je dit doet en geeft tips over het verbeteren van audio, beeldcompositie en videoformaat: horizontaal, verticaal of toch vierkant?


19.00 - 19:30 uur | Theaterzaal

Henk Jan KarstenRobert HeukelsGrenzeloos pitchen

Tijdens het verhalen pitchen kunnen freelancers een idee voor een verhaal of programma in een minuut live pitchen voor geïnteresseerde opdrachtgevers. 
Opdrachtgevers zijn: Robert Heukels, Wendy Multi Media; Evert de Vos, De Groene Amsterdammer; Henk Jan Karsten, RTV Oost; Noor Spanjer, VICE Broadly en Jeroen Pen, Brandpunt+. Veilingmeester is Danny Simons, redacteur/verslaggever NOS op 3

Lees hier naar waar de opdrachtgevers op zoek zijn en de voorwaarden om mee te doen.


19.30 – 20.00 uur | Theaterzaal

Grenzeloze Afsluiting:  De toekomst van de freelancer

Keynotespreker:  Joris Luyendijk | Onderwerp: Hoe ziet de toekomst van de freelancer journalist er uit? Bestaat het vak en print over een tijdje nog? Moeten we ons laten omscholen en op zoek naar nieuwe mogelijkheden en onszelf opnieuw uitvinden? Leven de oude journalisten onder een stolp en hoe kunnen we meegaan met de nieuwe tijd? (Credits foto: Jelmer de Haas)


20.00 – 21.00 uur

Grenzeloos borrelen en netwerken

Grenzeloos Muziek

Singer songwriter Aktas Erdogan

Grenzeloos portretteren

Frans NikkelsSabine van WechemFrans Nikkels (fotograaf) en Sabine van Wechem (fotograaf) portretteren gratis bezoekers.

 

Koop nu je ticket!

Wanneer je lid bent van de NVJ of de Auteursbond krijg je € 15,- korting op je ticket! Meld je aan via MijnNVJ en claim je korting.

Tickets


Ga naar de Festivalpagina en lees het laatste nieuws over het Freelancersfestival 2018!

Festivalpagina

Koop nu je ticket!

Wanneer je lid bent van de NVJ of de Auteursbond krijg je € 15,- korting op je ticket! Meld je aan via MijnNVJ en claim je korting.

Tickets

Heb je een vraag over het Freelancersfestival?

Blijf er niet mee zitten! Vul het formulier in, mail of bel de NVJ/NVF 020-303 97 00.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.