Programma De Ondernemende Journalist 2019

Tijdens het festival kies je aan welke onderdelen je deelneemt. Je hoeft je niet in te schrijven voor de verschillende workshops en/of programma onderdelen.

13.00 - 14.00 uur

Welkom gasten


14.00 - 14.10 uur
Start programma met Marlies Bloemen (fotocredits: Isabeau Bosscher) en dagvoorzitter Hadassah de Boer


14.10 - 14.45 uur

Keynote

Keynote speaker Jake Halpern, storyteller, Pullitzer Prize winner and entrepeneur. Jake Halpern is a storyteller, Pulitzer Prize winner, and entrepreneur. His work is diverse: nonfiction books, comics, magazine articles, editorials, podcasts, and children’s books. Several of his stories are being developed by Hollywood. As an entrepreneur, Jake has learned how to sell his work in all of its forms. Come and learn how he used business savvy and creativity to form a successful and original career.


14.45 - 15.30 uur: Subsessie ronde 1, maak je keuze

Zaal 1: Succesvol ondernemen tips & tricks

Ilse en Femke van Velzen zijn internationaal erkende en bekroonde filmmakers. Sinds 2002 produceren en regisseren zij onafhankelijke documentaires onder het productielabel IFproductions.nl. Zij hanteren hierbij een unieke mix van cinematografische stijl met een journalistieke aanpak. De documentaire Weapon of War won in 2010 een Gouden Kalf. A Haunting History was in 2016 genomineerd voor een Gouden Kalf. Hoe ze al ruim 17 jaar documentaires maken komen ze vertellen. Ze delen tips & tricks over succesvol ondernemen in een interview onder leiding van Britt van Uem, freelance journalist.

Zaal 2: Panelgesprek: Hoe krijg ik een diverse talkshowtafel?

Diversiteit. De meeste media willen er wel wat mee doen, maar ja: hoe pak je dat precies aan? Hoe krijg je bijvoorbeeld een diverse talkshowtafel? En hoe ga je om met onbewuste vooroordelen? Diversiteit is een lastig onderwerp, daarom is het belangrijk om erover te blijven praten. En te kijken wat al wél goed gaat. Paneldiscussie onder leiding van Hadassah de Boer. Panelleden oa: Janneke van Heugten (Vaker in de Media, fotocredits: Carola Doornbos), Frans Jennekens (projectleider diversiteit NTR), Rowan Blijd (programmamaker, fotocredits: Remco Gielen) en Reza Kartosen-Wong (mediawetenschapper, schrijver, docent UvA).

Zaal 3: Newsrooms built for topics not platforms

With Daniel Howden, managing director at Lighthouse Reports.

  1. What do we do about the disappearance of specialists from many newsrooms?
  2. How do we support independent makers to tackle complex topics
  3. Does philanthropic support for public interest journalism have to be so bureaucratic?

Daniel will draw on his own experience from news agency newsrooms, Reuters, to national media in the UK, The Independent, to digital, transnational ventures, News Deeply. It will explain the solution they're developing at Lighthouse.

Zaal 4: Workshop Do’s and Don’ts bij onderhandelen

Een van de grootste ergernissen van freelancers is dat er zo slecht wordt betaald voor journalistiek werk. Toch valt er meer te onderhandelen dan je denkt. Hoe pak je dit aan en hoe maak je van een onderhandeling een succes? Geesje van Haren, hoofdredacteur van Small Stream Media en oprichter van VersPers, bespreekt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk de belangrijkste do’s en don’ts.

Zaal 5: Beeld selecteren

Met: Simone Berghuys (fotocredits: Bob Bronshoff). 9/11. De verdronken vluchteling Aylan Kurdi in Bodrum. Recenter, vader en dochter Óscar en Valeria Ramírez in de Rio Grande, Mexico. Wanneer plaats je als beeldredacteur iets wel, of juist niet?


15.30 - 16.15 uur
Pauze


16.15 - 17.10 uur | Subsessie ronde 2, maak je keuze

Zaal 1: Discussie: Hoe blijf je onafhankelijk?

Veel freelancejournalisten doen ook commerciële klussen. Vind jij het ook lastig om te bepalen wat voor opdrachten je wel en niet kunt aannemen, zonder je eigen onafhankelijkheid in gevaar te brengen? Hoe doen andere journalisten dat? Sheila Sitalsing hield er op het Festival van het Vrij Woord deze lezing over en wij praten verder in een discussiepanel met journalisten die hierin hun eigen regels vaststelden. Met: Evert Nieuwenhuis (journalist en columnist), Mark van Baal (Follow-This), Frederike Geerdink (freelance journalist) en Yasmina Aboutaleb (freelance journalist, fotocredits: Linda Stulic). Sessieleider Hadassah de Boer.

Zaal 2: De opkomst van de Reporterpreneur

Het grote tempo waarin Artificial Intelligence (AI) groeit, wordt alleen geëvenaard door het aantal sombere koppen dat het creëert. Tegenwoordig denken de meeste analisten dat deze technologie massaal banenverlies zal veroorzaken, en journalisten voelen zich er ogenschijnlijk meer en meer door bedreigd. Het goede nieuws is dat AI mensen kan helpen bij het vinden werk dat ze echt leuk vinden en doen waar ze goed in zijn, waardoor menselijk talent terugkomt in de kern van het werk en meer waarde creëert voor het hele systeem. Het vraagt wel om een nieuwe categorie journalisten: de reporterpreneur. Met: Guido van Nispen, onafhankelijk adviseur.

Zaal 3: Pensioen & AOV

Pensioensparen en je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het zijn nou niet bepaald zaken waarvoor je van harte geld opzij legt. Maar ze zijn wel heel belangrijk voor een (gezonde) toekomst als zelfstandig en ondernemend journalist. Hoe je dat het beste kunt doen? Dat legt NVJ-beleidsmedewerker Jochem Dijckmeester in deze workshop uit.

Zaal 4: Fotograaf en ondernemer – een onwaarschijnlijke combinatie

Jeroen Swolfs (fotocredits: Pepijn Vanthoor) is fotograaf, wereldreiziger, schrijver en ondernemer. Hij combineerde deze eigenschappen om zijn droom, het inmiddels wereldbekende fotoproject Streets of the World, te realiseren. Na 7 jaar reizen rondde Jeroen zijn fotoproject af na het bereizen van maar liefst 195 landen waar hij het dagelijkse straatleven fotografeerde. National Geographic maakte een documentaire over zijn project en reisde met hem mee naar Irak. In 2016 werd zijn fotoboek gepubliceerd en in 2018 publiceerde hij zijn reisroman. Na de opening van zijn expositie in Amsterdam naast World Press Photo startte hij het Streets of the World Photo Museum in Zaandam. In 2019 opende Jeroen de grootste foto expositie ter wereld in Dubai en London. Het succes van deze schijnbaar onhaalbare droom kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Hoe maak je van een artistiek idee een internationale onderneming?

Zaal 5: Podcasts: laat je bijpraten

Als je tegenwoordig (nog) geen podcast maakt, hoor je er niet bij. Zo lijkt het bijna wel. Het worden er steeds meer, maar ze worden ook steeds beter. Maar waar blijven de de journalistieke podcasts? En waar ligt de grens tussen het vertellen van een goed verhaal én een gedegen journalistiek onderzoek doen? Podcastmaker en verslaggever Marjolein Knol laat haar licht schijnen over het huidige podcastlandschap. Ze maakte zelf drie podcasts, waaronder Binnen de Muren en het prijswinnende Oerend harTT.


17.10 - 17.45 uur: plenair

Kansen grijpen

Met Annemarie van Gaal. Overal liggen kansen, maar de mooiste ondernemerskansen liggen vaak buiten de gebaande paden. Door de markt anders te benaderen, je bedrijf anders te organiseren of met andere verdienmodellen te werken, kun je van vrijwel iedere onderneming een succes maken. Annemarie vertelt dit aan de hand van aansprekende voorbeelden en ervaringen uit haar eigen carrière.


17.45 - 19.00 uur: Pauze

Netwerken, speeddaten, actieplein en ‘diner’


19.00 - 20.00 uur: Subsessie ronde 3, maak je keuze

Zaal 1: Gouden team: fotograaf en schrijvend journalist

Met: Nicole Segers en Irene van der Linde (fotocredits: Bob Bronshoff) ‘lost in Europe’. Het is misschien wel het leukste wat je als freelancejournalist kunt ondernemen: op stap met een andere freelancer om samen verhalen te maken. Hoe werk je het vruchtbaarst samen als fotograaf en schrijvend journalist? Waar moet je van tevoren goed over nadenken en wat zijn de valkuilen? Hoe kun je elkaar nog meer versterken? Nicole Segers (beeld) en Irene van der Linde (tekst) maakten jaren geleden hun eerste journalistieke reis samen. Met succes, want er volgden nog vele andere projecten.

Zaal 2: De man als schrijfster, de vrouw als schrijver

Gastcollege Taal & Gender over de mogelijkheden en onmogelijkheden van politiek correct, in het bijzonder genderneutraal, taalgebruik. Welke inzichten bieden taal- en cognitiewetenschap? Is er een relatie tussen taalverandering en maatschappijverandering? Wat is de rol van de journalistiek hierbij? Met: Ingrid van Alphen, Taalwetenschapster, Universiteit van Amsterdam

Zaal 3: 5 dataverhalen die je morgen nog kunt maken

Met: Wouter van Dijke, datajournalist bij RTL Nieuws. Moet je voor datajournalistiek een wiskundegenie of een computerwonder zijn? Welnee! In deze workshop laat Wouter van Dijke (datajournalist RTL Nieuws) vijf makkelijke manieren zien om unieke en originele verhalen te maken met data, waar elke journalist morgen nog aan zou kunnen beginnen. Bijvoorbeeld door je eigen data te verzamelen, of cijfers interessanter te maken voor je lezer of kijker. Na deze sessie zie je overal cijfers, en verhalen die je ermee kan maken.

Zaal 4: Workshop De risico’s van reisjournalistiek

Reisjournalistiek klinkt voor veel journalisten als de ultieme droom: wie wil er nu niet afreizen naar mooie, verre oorden en daarmee geld verdienen? Freelance journalist Haroon Ali weet uit eigen ervaring dat reisjournalistiek ook zijn nadelen heeft. Kun je ervan leven? Kun je onafhankelijk zijn op een persreis of in een land waar je de taal niet spreekt? Maar ook: hoe word je reisjournalist? Want ondanks de risico’s blijft het verdomd mooi werk. Met Haroon Ali, reisjournalist.

Zaal 5: Fondswerving voor journalistieke projecten

Krijg in vogelvlucht inzicht in de fondsenwervende sector en tips en trucs welke mogelijkheden er zijn om gelden binnen te halen voor journalistieke projecten. Met: Lejo Siepe, mediajournalist en auteur.


20.00 - 20.30 uur: plenair

7 manieren om je journalistieke integriteit te verliezen

Met: Sheila Sitalsing, freelance journalist. Journalisten moeten veel tegenwoordig: ze moeten aan personal branding doen, ze moeten als journalist 'een merk' worden, ze moeten hun persoonlijke journalistieke ervaringen verheffen tot een belangrijk verhaal, ze moeten de intrinsiek tegenstrijdige begrippen 'ondernemer' en 'journalist' combineren. In dit mijnenveld ben je binnen de kortste keren je journalistieke integriteit kwijt. Kijk maar: zo eenvoudig kan dat gaan.


20.30 - 21.30 uur

Afsluiting en borrel


 

Koop nu je ticket!

Wanneer je lid bent van de NVJ of de Auteursbond krijg je € 20,- korting op je ticket! Studentleden krijgen zelfs € 25,- korting. Meld je aan via MijnNVJ en claim je korting.

Tickets

Ga naar de Festivalpagina en lees het laatste nieuws over De Ondernemende Journalist 2019!

Festivalpagina

Koop nu je ticket voor De Ondernemende Journalist!

Wanneer je lid bent van de NVJ of de Auteursbond krijg je € 20,- korting op je ticket! Studentleden krijgen zelfs € 25,- korting. Meld je aan via MijnNVJ en claim je korting.

Tickets

Festival sprekers

sprekers-overzicht-landingspagina.jpg

De line-up van De Ondernemende Journalist is bekend! Dit zijn de sprekers.

Festival sprekers

Heb je een vraag over het Festival van de Journalistiek?

Blijf er niet mee zitten! Vul het formulier in, mail of bel de NVJ 020-303 97 00.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.

sponsors-2019-fdoj.png