Rechtszaak De Persgroep

De rechtszaak die fotojournalist Ruud Rogier heeft aangespannen tegen De Persgroep is belangrijk voor alle freelance (foto)journalisten. De uitspraak kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor alle freelancers. Bij toewijzing van de vordering van de fotojournalist kunnen in principe alle fotojournalisten een hogere vergoeding eisen als de vergoeding de zij eerder hebben gekregen lager is dan de vergoeding die wordt toegewezen. Dit kan met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015 sinds de inwerkingtreding van het Auteurscontractenrecht.

Billijk tarief

De inzet van de rechtszaak is een billijk tarief dat in overeenstemming is met wat journalisten in vast dienstverband verdienen. Nu krijgen deze freelancers gemiddeld 16,50 euro per uur, terwijl (foto)journalisten in vast dienstverband met een vergelijkbare staat van dienst 60 à 80 euro per uur verdienen.

Ruud Rogier (Brabants Dagblad) zette samen met freelance journalist Britt van Uem (Tubantia) op 17 mei 2019 een belangrijke stap in de rechtszaak tegen De Persgroep. In het tussenvonnis geeft de rechter aan dat het voor de bepaling of een vergoeding al dan niet billijk is het relevant is wat een freelance (foto)journalist per uur aan een opdracht verdient. Nu betalen media niet per uur maar per foto of foto-opdracht of per woord. Relevant is volgens de rechter ook wat journalisten in loondienst voor datzelfde werk verdienen. Dat de rechter deze twee omstandigheden mee laat wegen bij het bepalen van een billijke vergoeding is nieuw.

In het tussenvonnis vraagt de rechter aanvullende informatie van beide partijen. In het najaar wordt het vonnis van de rechter verwacht.


  • Bonuspodcast De Pegel over de rechtszaak tegen de Persgroep
  • Advocaat Otto Volgenant: ‘Onze voorbeelden tonen aan hoe onredelijk deze tarieven zijn’ (28/3/2019) Lezen