Roel Dijkstra

 

Vertegenwoordiger beleidsteam Persvrijheid, ledengroep NVF en Beeldmakers

Naam:

Roel Dijkstra, 63

Huidige werkstatus:

Ik ben ZMP-er, strikt gezien eenpitter met vier fotografen en twee secretaresses in vast dienstverband.

Lid NVJ sinds:

2019

Motivatie

Ik ben NVJ lid geworden omdat ik vond dat het anders moet. En dan maar gelijk het bestuur in. De NVJ 'constateerde' in Villamedia veel, maar op de vraag die ik mezelf stelde 'en wat werd er mee gedaan', was het antwoord voor mijn gevoel te vaak 'niks'. Na nu twee jaar in het bestuur van de NVF moet ik concluderen dat er soms wel wat gedaan werd, maar de resultaten werden nauwelijks naar buiten gecommuniceerd. Niemand hoorde de afloop. Dat moet verbeteren.

De juristen van de NVJ moeten zich in mijn optiek meer op collectieve kwesties gaan richten, die de hele beroepsgroep aangaan en minder met individuele auteursrechtkwesties. Die kunnen heel goed door commerciële partijen worden afgehandeld.

Er zijn nog meer dingen die me ergeren. Ik hou samen met enkele anderen alle ons toegestuurde incidenten bij waarbij de 'omgang met de pers' door de politie te vaak gruwelijk fout gaat. Maar het maken van een afspraak met de minister om die dingen te bespreken duurt nu al 1,5 jaar. En dan moet het gesprek nog plaatsvinden. Dat moet sneller! Maar ook bij de leden moet wat verbeteren. In de wandelgangen hoor ik allerlei verhalen over misstanden maar als ik om details vraag blijft het vaak oorverdovend stil. Ik denk de omstandigheden rond het vak beter te kunnen maken door het uitdunnen van het aantal in omloop zijnde perskaarten. We hebben als eis om een LPK te krijgen minimale omzetcijfers afgesproken maar ik wil dat het ook beter gecontroleerd gaat worden. En geheel tegen het gevoel in: misschien moeten we ook eens afscheid gaan nemen van wat 'wannabee-leden'.  Veel leden erbij is niet per se goed voor de vereniging.

Kan ik onafhankelijk opereren? Ja. Ik heb geen hinder van tegenwerking te verwachten als ik 180 graden tegen de politie in ga. Ik doe al jaren geen incidentfotografie meer maar mijn hart ligt er nog wel. De overheid heeft de 'Leidraad Omgaan met de Pers' geschreven en moet zich er ook gewoon aan houden.
We hebben bindende afspraken gemaakt met de vertegenwoordigers van de politie waarmee we vergaderden en vervolgens wordt er simpel aan voorbijgegaan. 'Ja het is nu eenmaal anders'... dat gaat er bij mij niet in. De NVJ moet eerder een advocaat inzetten en niet te bang zijn. Als er een zaak verloren wordt, dan ga je net zolang door tot je wint. Want als je verliest heb je het niet goed genoeg gebracht. Ons vak staat in artikel 7 van de grondwet! De politie komt pas in artikel 10.
Op de barricaden!