Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief als startende journalist

Inmiddels heb je meerdere vacatures voorbij zien komen waar jouw journalistieke hart sneller van gaat kloppen. En nu? Reageren natuurlijk! Maar hoe schrijf je als journalist een goede sollicitatiebrief? Daar kunnen de volgende tips je bij helpen. Wie weet sleep je die ene baan of opdracht dan zo binnen.

1. Leg uit waarom

Het is misschien overduidelijk, maar niet minder belangrijk om te benadrukken. Jouw motivatie is een van de belangrijkste onderdelen van een brief. Waarom wil je deze baan of opdracht? Wat is de reden dat je de brief stuurt? Want als jij niet goed kan verwoorden waarom je het wil, hoe kleiner de kans is dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek en de baan krijgt.  

2. ‘Kies voor mij’

Het kan best lastig zijn om jezelf te verkopen, maar probeer zo concreet mogelijk uit te leggen waarom jij de juiste keuze bent. Geef voorbeelden! Heb je iets soortgelijks gedaan en vond je dat heel tof? Welke werkervaring is relevant voor deze baan? Voorbeelden helpen om jouw motivatie duidelijk te maken. Elke baan of opdracht is uniek. Kijk per brief welke voorbeelden je het best kan geven. 

3. Ervaring

Als je net begint met werken, is het erg intimiderend dat er regelmatig om (veel) ervaring wordt gevraagd. Als startende journalist heb je die vaak nog helemaal niet. Benoem daarom de ervaring die je tot nu toe wél hebt opgedaan, tijdens je studie of daarnaast. Benadruk ook dat je heel veel zin hebt om aan de slag te gaan, om zo meer ervaring op te doen. Wat je nog mist aan ervaring, kan je compenseren met jouw motivatie, kennis en ambitie.

4. Taal en lengte

Een brief zonder taal- en spelfouten is altijd belangrijk, maar journalisten mogen hier zeker geen fouten in maken. Laat je brief daarom altijd nakijken, liefst door iemand die ook in de journalistiek werkt. Wie weet krijg je zo ook nog een goede tip over de inhoud. Zorg er daarnaast voor dat de brief niet te lang is! Een paar alinea’s moeten genoeg zijn om iemands interesse in jou te wekken, zorg in ieder geval dat je binnen een A4’tje blijft. Voor meer informatie kunnen ze je natuurlijk altijd mailen of bellen.

5. Ook zonder vacature kan je solliciteren

Wil je heel graag bij die ene krant in jouw woonplaats werken, maar hebben ze geen vacature die bij jou past? Stuur dan gewoon eens een mailtje of bel de krant op en benoem de kansen die jij ziet. Misschien hebben ze al werk voor je of kunnen ze over een tijdje wel iemand gebruiken.

6. Geef niet op

Als startende journalist kan de moed je soms in de schoenen zakken. Vooral als je al aardig wat brieven hebt verstuurd en nog niks hebt gehoord. Heel begrijpelijk. Maar stay positive! De journalistiek is een te leuk vak om op te geven. Aarzel niet om nog een extra mailtje te sturen of even te bellen als een reactie lang op zich laat wachten. Zo’n proactieve houding zorgt er in ieder geval voor dat je een goede indruk achterlaat. En vraag altijd feedback, in het geval van een afwijzing maar ook als je aangenomen wordt; wat was doorslaggevend voor de beslissing? Zo kan je het de volgende keer alleen maar beter aanpakken.


Ben je nog geen lid van de NVJ? Meld je nu aan. Studenten worden al lid voor maar € 3,00 per maand. Bekijk hier de lidmaatschappen >>