6 tips om freelance journalist te worden

Freelancen is niet meer weg te denken uit de journalistiek. Er worden tenslotte steeds minder contracten aangeboden en freelancen biedt hiervoor de oplossing, toch?
Nou, freelancen is lang niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt bijvoorbeeld om een flinke dosis discipline, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Maar, daarvoor krijg je dan wel veel vrijheid, afwisseling en flexibiliteit terug.

Wij helpen je op weg met zes tips.

1. Laat je goed informeren

Als je gaat freelancen is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Je krijgt een map met informatie mee, maar de KvK organiseert ook een gratis startersdag, webinars en cursussen over je ondernemingsplan, belastingen en mogelijke risico’s. Als je deze zaken goed op orde hebt, kan je je beter focussen op je werk.

2. Wees niet bang voor je boekhouding

Als je goed geïnformeerd aan de slag gaat is er geen reden om bang te zijn voor je administratie. Met handige en betaalbare boekhoudprogramma’s zoals Moneybird of Timechimp bewaar je makkelijk je facturen en bonnetjes online en is je belastingaangifte een fluitje van een cent. Ook kan je je inkomstenbelasting voor een paar tientjes laten doen door een expert. Het kost misschien wat geld, maar voorkomt dat je teveel belasting betaald.

3. Profileren

Opdrachtgevers willen weten waar ze jou voor in moeten huren. Bedenk dus waar je goed in bent en spreek dit ook uit. Bescheidenheid kan een mooie eigenschap zijn, maar is niet altijd even handig bij het freelancen.

4. Bepaal je tarief      

Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat je waard bent, wat klanten kunnen en willen betalen, maar ook waar je van rond kan komen en je verzekeringen van kunt betalen. Wees niet bang om een beetje te onderhandelen, zolang je je tarief maar kan onderbouwen.

5. Opdrachten vinden

Als freelancer heb je natuurlijk opdrachten nodig om je brood te verdienen en hier gaat veel van je tijd in zitten. Je netwerk is je belangrijkste bron van opdrachten, dus gebruik dit goed. Het moment dat je start kun je goed gebruiken om iedereen te laten weten dat je beschikbaar bent! Zet ook op je LinkedIn-pagina dat je beschikbaar bent voor opdrachten. Daarnaast kun je veel opdrachten vinden bij Villamedia Opdrachten en sites als Indeed en freelancer.nl.

6. Wees niet bang om fouten te maken

Iedereen maakt fouten, ook freelancers. Soms loopt een opdracht niet zoals gehoopt. Het gevolg is dat je de deadline voor je uitschuift of met een knoop in je maag op ‘verzenden’ drukt. Maar, eerlijk is eerlijk: fouten maken is menselijk. Leg aan je opdrachtgever uit wat er gebeurd is en bied daarbij een oplossing. Zo laat je zien dat je je verantwoordelijk voelt en de samenwerking serieus neemt.