Administratie

Een goede administratie, het tijdig innen van rekeningen en het registreren van je uren geven een goed inzicht in de financiële positie van je onderneming. Uitleg en tips over het opzetten en bijhouden van je administratie.

  • Deze informatie is tot stand gekomen dankzij steun van Lira

Belastingen

Alles wat een zelfstandig journalist binnenkrijgt is omzet. Alvorens belasting betaald moet worden, kunnen daar verschillende bedragen van af worden getrokken.
lees meer

Factureren

De factuur is het bewijsstuk voor zowel opdrachtgever als zelfstandig journalist. De factuur wordt in de eerste helft van de maand verstuurd over producties die in de maand daarvoor zijn geleverd.
lees meer

Wel of geen btw

Journalistiek werk is vrijgesteld van btw, evenals tekeningen van politieke spotprenten in dagbladen, weekbladen en andere periodieken. Fotografen en commerciële tekstschrijvers moeten wel btw berekenen. Het is echter niet altijd duidelijk wanneer teksten journalistiek zijn of commercieel. Bijvoorbeeld als het gaat om tekstwerk in opdracht van bedrijven.
lees meer

Broodfonds

Ben je zelfstandig journalist, onderzoeker of fotograaf? Dan ben je mogelijk niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, vanwege de kosten. Word je ziek, dan heb je geen inkomen.
lees meer

Pensioen

Net als iedere ander ontvangt een zzp'er een basispensioen van de overheid: de AOW. In tegenstelling tot veel werknemers bouwt een zzp'er niet automatisch een aanvullende oudedagsvoorziening op.
lees meer

Incasso

De meeste freelancers worden weleens geconfronteerd met een opdrachtgever die niet betaalt. Welke stappen kun je ondernemen?
lees meer