Ondernemerschap – Auteursrecht

Het Auteursrecht ontstaat automatisch door het schrijven van een artikel of het maken van een foto. Welke beperkingen en welke rechten heeft de maker en wat is het verschil tussen overdracht en licentie?

Auteursrechtschending

Het gebeurt zeer regelmatig dat er op het internet artikelen of foto’s zonder toestemming van de maker worden gepubliceerd. Wat valt hiertegen te doen?
lees meer

Geschillencommissie Auteurscontractenrecht

(Foto)journalisten die een geschil hebben over het Auteursrecht met een opdrachtgever hoeven niet langer naar de rechter, maar kunnen naar de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht die sneller en zonder bijkomende kosten opereert. 
lees meer

Inleiding auteursrecht

Freelance journalisten en fotografen bezitten altijd zelf het auteursrecht op hun werk. Dit recht ontstaat automatisch door het schrijven van een artikel of het maken van een foto.
lees meer

Portretrecht

Iemand die herkenbaar op een foto staat heeft een portretrecht. De wet maakt onderscheid tussen portretten die in opdracht zijn gemaakt (art.
lees meer

Collectieve rechten

Naast het auteursrecht bestaan er voor de zelfstandig journalist ook belangen die alleen collectief kunnen worden behartigd.
lees meer