Fair Practice Code

De NVJ heeft samen met werkgevers bij de publieke omroepen een minimumtarief afgesproken voor zzp’ers in de zogeheten Fair Practice Code (FPC). Met ingang van 1 december 2020 ontvang je als zzp’er voortaan minimaal 150% van het cao-loon. Dit is een minimumtarief. Uiteraard kun je zelf nog steeds onderhandelen over een hoger tarief. Een voorgesteld tarief kan en mag nooit lager zijn dan het minimumtarief. Het minimumtarief geldt zowel voor de zzp’ers werkzaam bij landelijke als bij de regionale publieke omroepen.

De Fair Practice Code Goed Opdrachtgeverschap Publieke Omroep is door de Stichting NPO, de Stichting RPO, de NVJ, FNV en CNV op 5 november 2020 vastgesteld en ondertekend. Op 1 december 2020 is de Fair Practice Code (FPC) in werking getreden.

Wat betekent dit in de praktijk?

In onderstaand voorbeeld zie je wat dit betekent voor je  minimumtarief gerelateerd aan loonschaal 9, 10 en 11 (per 1 april 2021). In het overzicht met functieomschrijvingen vind je binnen welke loonschaal jouw functie is ingedeeld.

 

Schaal

Minimum maandloon Minimum uurtarief cao Uurtarief x 1,5
F 9 € 2.375,21 € 18,88 € 28,32
G 10 € 2.731,34 € 21,71 € 32,57
H 11 € 3.197,78 € 25,42 € 38,13

Downloads

Veelgestelde vragen

  • Bij het bepalen van het minimumtarief is uitgegaan van het uurloon dat een medewerker in dienst van de publieke omroep ontvangt. Hierbij zijn ook het vakantiegeld (8%), een eindejaarsuitkering (6%) en 20 wettelijke vakantiedagen meegenomen.

    Dit uurtarief is vervolgens verhoogd met 50%. Deze verhoging is ter compensatie van alle extra kosten die je als zzp’er maakt. Denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, materiaalkosten en pensioen.

    LET OP: Het minimumtarief is het minimale tarief wat je dient te ontvangen. Ben je medior of inmiddels al senior in je vakgebied dan is het aannemelijk dat je ruim boven het minimum tarief moet zitten.
  • Je minimumtarief is afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder jouw ervaring, specialistische kennis en de mate van gevraagde c.q. aangeboden deskundigheid. Verder speelt ook de complexiteit van de opdracht, de lengte van de opdracht, de complexiteit van de opdracht en jouw beschikbaarheid een rol.

    Let ook op of je tarief wel geïndexeerd is want de inflatie is dit jaar aan de hoge kant. Verdien je al een aantal jaren hetzelfde, dan is het tijd ook een inflatie percentage bovenop je tarief toe te voegen. Doe je dat niet, dan verdien je in feite steeds wat minder doordat je tarief minder waard wordt. Meer hierover lees je op de NVJ website.
  • Bekijk van tevoren naar je minimumtarief. Krijg je een voorstel van de opdrachtgever? Vraag dan naar de onderbouwing. Zo kun je controleren of dit tarief ook minimaal het minimale zzp-tarief is. Onderhandelen is moeilijk, maar je doet jezelf tekort als je dat niet doet. Blijf je het heel lastig vinden? De NVJ Academy biedt regelmatig onderhandelcursussen aan speciaal voor freelancers in de media. Als lid krijg je flinke korting. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz of met een van onze juristen.

Heb je meer vragen over de Fair Practice Code? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz of met een van onze juristen.


Checklist onderhandelen

Ga jij de onderhandeling in met een werkgever? Wil je weten of het voorgestelde tarief klopt? Bereid je dan goed voor met onze checklist!

Naar de checklist

Jouw adviseur