NVJ Tarievencalculator

Met de NVJ Tarievencalculator kun je eenvoudig en snel je uurtarief  berekenen. Je kunt met deze rekentool checken of een aangeboden vergoeding redelijk is of hoe hoe die eigenlijk zou moeten zijn. Daarvoor hoef je geen administratie of belastingaangifte bij de hand te hebben.

Je kunt in de Tarievencalculator kiezen uit de optie redacteuren/verslaggevers of fotografen/camjo's.

 

Onderhandelingspositie versterken

Met de NVJ Tarievencalculator kun je je onderhandelingspositie versterken, of jezelf de vraag stellen in hoeverre een geboden vergoeding redelijk is. Dat laatste wil zeggen: staat het in verhouding tot wat een collega met gelijke werkervaring en expertise in loondienst verdient. Het ijkpunt van de Tarievencalculator is de journalistieke cao.

Hoe de Tarievencalculator het uurtarief berekent

150% bruto jaarsalaris

De Tarievencalculator gaat ervan uit van het gegeven dat een freelancer voor een vergelijkbaar inkomen een jaaromzet nodig heeft van ca. 150% van het bruto jaarsalaris in loondienst. Daarmee zijn zaken als (pensioen)premies en verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid gedekt, als ook reguliere bedrijfskosten voor onder andere huisvesting, vakliteratuur, website, computer, opleiding, acquisitie en administratie.

Declarabele uren

Bij het berekenen van een uurtarief en de jaaromzet speelt het aantal declarabele uren per jaar een belangrijke rol. In dit rekenmodel wordt gerekend met 1.170 declarabele uren per jaar. Je kunt afwijken van dit aantal uren in de tool, variërend tussen de 950 en 1.500 uren.

Freelancers die voor langlopende projecten werken of op roosterdienst meerdere maanden per jaar worden ingezet, kunnen meer werkbare uren per jaar halen dan freelancers, die per (korte) opdracht, artikel of foto worden betaald. 

Bij langere opdrachten heeft een freelancer meer zekerheid en meer uren die hij kan factureren en minder uren die hij aan acquisitie hoeft te wijden. De freelancer kan eventueel een lager uurtarief in rekening kan brengen.

Richtlijnen voor starter, medior en senior

Een globale richtlijn die je zou kunnen aanhouden is:

 • Starter (3 ervaringsjaren, ca € 3.100 bruto per maand)
 • Medior  (10 ervaringsjaren, ca  4.400 bruto per maand)
 • Senior (meer dan 15 ervaringsjaren, vanaf € 5.900 bruto per maand).

Sinds de eerste versie van de Tarievencalculator - in 2020 - zijn de cao-lonen een aantal keer geïndexeerd. Hierin is rekening gehouden in de meest recente versie van de Tarievencalculator.  


Wil je vergelijken wat je collega verdient met een vergelijkbare functie in vaste dienst?

 • Bekijk hier het functiegebouw dagbladjournalisten
 • Bekijk hier de salarisschalen uit de cao Uitgeverijbedrijf per 1 januari 2024
 • Bekijk hier de functie en salarisschalen in de cao Publieke Omroep 2024

  Drie voorbeelden (geen adviezen):

 
  Junior (bijv. beginnend redacteur Medior (bijv. ervaren fotograaf) Senior (bijv. zeer ervaren (eind)redacteur)
Ervaring 3 jaar 10 jaar 15 jaar
Uren per jaar  1.174 1.174 1.174
Per maand € 3.120 € 4.393 € 5.896
Per jaar (x13) € 40.560 € 57.109 € 76.648
150% € 60.840 € 85.664 € 114.972
Bedrijfskosten   € 16.500  
Gedeeld door uren € 60.450 / 1.174 € 85.664 + €16.500 / 1.174 € 107.640 / 1.174
Uurtarief € 52,- € 87,- € 98,-

 

Wil je meer weten over de achtergrond van de calculator? Lees dan het interview met de tekenaar van deze rekentool, Arno van 't Hoog.

 

 

Veelgestelde vragen

 • De meeste freelancers werken 45 van de 52 weken. Deze 7 weken zijn gereserveerd voor vakantie, feestdagen en ziektedagen. Binnen die 45 weken maak je je declarabele uren. In de Tarievencalculator staat het aantal declarabele uren standaard op 1.174 per jaar. Dit is volgens onderzoek het gemiddelde aantal uren van freelancers werkzaam in de media. Uiteraard kun jij dit aantal uren zelf aanpassen tussen 950 en 1.500 uur per jaar.
 • Een freelancer heeft voor een vergelijkbaar inkomen met een journalist in loondienst een jaaromzet nodig die vergelijkbaar is met 150% van het bruto jaarsalaris in loondienst. Daarmee zijn zaken als (pensioen)premies en verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid gedekt, alsook reguliere bedrijfskosten voor onder andere huisvesting, vakliteratuur, website, computer, opleiding, acquisitie en administratie.
 • De gemiddelde kosten voor bedrijfskosten per jaar voor een fotograaf met een gezonde praktijk bedragen ongeveer 14.000 euro per jaar. Op basis van 1.174 declarabele uren is dat dus gemiddeld een opslag van 12 euro per uur. Heb je meer of minder bedrijfskosten per jaar dan kun je deze bijstellen in de calculator.
 • Bij de calculator redactie/verslaggeving zijn deze bedrijfskosten verwerkt in de opslag van 50 procent bovenop het cao-loon. Bij fotografen en camjo’s zijn de uitgaven aan apparatuur, software, huisvesting/studio auto en verzekeringen hoger en variabeler, en daarom wordt er apart rekening mee gehouden.
 • In principe niet. Volgens het Auteurscontractenrecht moet er een aanvulling op het tarief worden betaald voor hergebruik. Je kunt dit het beste bespreken met je opdrachtgever en afspraken maken over doorplaatsing of hergebruik met het daarbij horende billijke tarief bovenop het al afgesproken tarief. In de praktijk weten we dat grote uitgevers, zoals DPG Media, herplaatsingen afkopen via de Algemene Voorwaarden.
freelancers

Je adviseur

Milen van Boldrik
Secretaris Zelfstandigen
mvanboldrik@nvj.nl

Aan de slag met de Tarievencalculator

Wat zijn de ervaringen van freelancers die de Tarievencalculator hebben gebruikt? Wij vroegen het aan de freelancers zelf.

Word lid van de NVJ

 • Juridische hulp bij werkgerelateerde kwesties
 • Tot 50% korting bij de NVJ Academy
 • NVJ Perskaart aanvragen

Wanneer je nu lid wordt ontvang je gratis het boekje Recht & Journalistiek.

Word lid