Bewijs verzamelen

Het is van belang om de inbreuk goed vast te leggen. Bij gebruik in gedrukte media is het voldoende om een bewijsexemplaar te bewaren, maar bij gebruik op internet kan de inbreukmaker het beeld verwijderen en stellen dat het er nooit op gestaan heeft. Maak dus screenshots van de pagina, bij voorkeur met de datum van dat moment ook in beeld. Vergeet daarbij niet om ook de broncode van de pagina op te slaan.

Maak ook een apart screenshot van de foto, inclusief de URL daarvan (in de browser Chrome bijvoorbeeld door op de rechter muisknop te klikken en de optie ‘open op nieuw tabblad’ te kiezen). Als de inbreukmaker het beeld verwijdert, is daarmee aan te tonen dat het wel op zijn server heeft gestaan en door hem gebruikt is. Bij gebruik op televisie kan het nuttig zijn om de link te registreren van de plek waar de uitzending terug te zien is (NPO Start bijvoorbeeld).

Ga daarna pas stappen ondernemen om de inbreuk aan te pakken. Een eerste brief aan de inbreukmaker kun je zelf sturen, hier vind je een voorbeeldbrief.