Thuiswerken en vergoedingen

Hoe zit het met de extra kosten van het thuiswerken? In dit artikel lees je voor welke bijdragen je bij je werkgever aan kunt kloppen en wat er mogelijk verandert met betrekking tot je reiskostenvergoeding.

Inrichting werkplek

Werkgevers hebben de zorgplicht om na te gaan of je thuiswerkplek ergonomisch verantwoord is ingericht. Qua vergoeding kan je werkgever twee dingen doen: hij kan voor de inrichting van je werkplek belastingvrij een bedrag uitkeren; dit zegt de Belastingdienst daarover. Je werkgever kan ook de keuze maken om het materiaal voor de inrichting ter beschikking te stellen. Vraag je leidinggevende of werkgever wat de afspraken zijn.

Communicatiemiddelen

Als een telefoon, computer of internetverbinding noodzakelijk zijn voor je werk, dan zijn de vergoedingen hiervoor onbelast. Privévoordelen hoeven niet extra te worden verrekend. Lees hier de informatie van de Belastingdienst.

Gas, water, elektra etc

Het Nibud heeft berekend dat thuiswerken gemiddeld 2 euro per dag kost voor bijvoorbeeld het verbruik van elektriciteit, water, gas, koffie/thee en wc-papier. Twee euro lijkt weinig, maar op jaarbasis gaat het bij een fulltime baan om zo’n 440 euro extra. Het advies is om te overleggen met je werkgever of je hiervoor een extra vergoeding kunt krijgen. Op basis van de werkkostenregeling kan de werkgever je een onbelaste vergoeding geven voor de kosten van thuiswerken. Hoewel de overheid het goede voorbeeld heeft gegeven door een vaste thuiswerkvergoeding ter beschikking te stellen voor haar werknemers (€ 363,-- netto voor de periode 14 maart t/m 31 december 2020), blijken werkgevers in de media op een enkele uitzondering na niet erg toeschietelijk op dit punt. De NVJ blijft (onder meer in het cao-overleg) bij werkgevers aandringen op een thuiswerkvergoeding.

Reiskosten

In 2020 liepen de vaste reiskostenvergoedingen soms nog gewoon door, ook ten tijde van het thuiswerken als gevolg van de coronamaatregelen. Per 1 januari 2021 worden thuiswerkdagen niet meer aangemerkt als kantoordagen. Alleen de werkelijke reisdagen mogen vanaf die datum belastingvrij worden vergoed. Dat betekent voor veel werknemers dat de vaste reiskostenvergoeding komt te vervallen. Een vaste reiskostenvergoeding wordt wel betaald als je 36 weken of jaarlijks 128 dagen naar je vaste werkplek reist, maar wel voor de daadwerkelijk gereisde dagen. Meer informatie vind je op de website van Salarisnet.

Foto: David Rozing, ANP