Aanspreekpunt NVJ bij meldingen ongewenst gedrag

NVJ-leden kunnen meldingen van ongewenst gedrag doen bij Yvonne Berkeljon. Zij treedt binnen de NVJ op als eerste aanspreekpunt. Bij haar kun je je verhaal kwijt en samen kan worden gezocht naar mogelijke oplossingen, die kunnen variëren van een gesprek tot het indienen van een formele klacht of zelfs aangifte. Ook kunnen de mogelijkheden voor een schadevergoeding worden besproken.

Zorgplicht veiligheid werknemers

Mogelijk heb je als werknemer recht op schadevergoeding. Werkgevers hebben een zorgplicht voor de veiligheid van werknemers op de werkvloer. Dat geldt ook voor de werkomstandigheden. Als bijvoorbeeld burnout-klachten rechtstreeks een gevolg zijn van een onveilige werksfeer of onverantwoord hoge werkdruk, kun je de werkgever daarvoor aansprakelijk stellen.

Te nemen stappen

Er moet een aantal stappen doorlopen worden als het tot een rechtszaak of schadeclaim komt. Ten eerste moet duidelijk worden dat de klachten veroorzaakt worden door de werksituatie. Daarnaast is het van belang dat de misstanden ooit zijn gemeld bij de werkgever. Ook kun je in gesprek gaan met een vertrouwenspersoon of kun je je wenden tot personeelszaken of de redactiecommissie.

Wat is de schade?

Ten slotte gaat het om de vraag: wat is de schade? Als je uitvalt word je normaal gesproken doorbetaald, maar je kunt bijvoorbeeld niet doorgroeien in je functie. En je hebt misschien stressklachten, of kunt helemaal niet meer werken op je oude niveau. Wat dat betreft is er geen verschil met schade na een fysiek bedrijfsongeval. Dan heb je alle reden om uit te laten zoeken wat je had kunnen verdienen als je normaal had kunnen werken.

Yvonne Berkeljon is dagelijks per mail bereikbaar via yberkeljon@nvj.nl. Een terugbelverzoek zal snel (en natuurlijk vertrouwelijk) worden behandeld.