Tosca Sel

 

Vertegenwoordiger beleidsteam Persvrijheid, ledengroep werknemers Uitgeverijbedrijf

Naam:

Tosca Sel, 37

Huidige werkstatus:

Hoofdredacteur Profielen (onafhankelijk nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam) en bestuurslid Kring van hoofdredacteuren van hoger onderwijs media.

Lid NVJ sinds:

2021

Motivatie


1.    Wat is je motivatie voor een functie in het beleidsteam Persvrijheid?

Nu de rol van journalisten vaker openlijk bekritiseerd wordt (niet in de laatste plaats door kamerleden) is het belangrijk dat we als beroepsgroep de rug recht houden en onze relevantie benadrukken. Ik wil daar graag aan bijdragen.

2.    Waarin wil je de NVJ sterker maken en welke ambities heb je als bestuurslid voor het beleidsteam Persvrijheid?

Ik kijk er naar uit om met andere journalisten na te denken over het vak en de manieren waarop we elkaar kunnen versterken. We moeten als beroepsgroep trots zijn op de prachtige producties die we maken én kritisch zijn op de producties die beter hadden gekund. Dat houdt ons als beroepsgroep geloofwaardig.
Daarnaast voelt het voor mij alsof de strijd voor vrije nieuwsgaring nu explicieter dan ooit moet worden gevoerd. En ik hoop dat partijen die journalisten in de weg zitten daar duidelijk op aangesproken worden door een vereniging die er toe doet.

3.    Welke (bestuurs)ervaring neem je mee die een waardevolle bijdrage kan zijn voor het beleidsteam Persvrijheid?

Als hoofdredacteur van een onafhankelijk hogeschoolmedium, redactieraadlid van een ander hogeschoolmedium en bestuurslid van de Kring van hoofdredacteuren van hoger onderwijs media houd ik me regelmatig bezig met vraagstukken rondom vrije nieuwsgaring. Wat er bij onderwijsmedia in het klein gebeurt, gebeurt op veel grotere schaal in de maatschappij. Ik heb ruime ervaring met het verdedigen van een redactiestatuut en het consulteren van een redactieraad. Een netwerk en vaardigheden die waardevol kunnen zijn voor het beleidsteam Persvrijheid.

4.    In de beleidsteams is het van belang dat kandidaten onafhankelijk kunnen opereren. Kan je dat op basis van je CV waarmaken?

Ik zie zelf geen conflicterende belangen. Wanneer er twijfel is, ga ik daar graag over in gesprek.


Foto Truus van Gog