Veelgestelde vragen over het NVJ Lidmaatschap

  • Het NVJ Compleet lidmaatschap is bedoeld voor iedereen die in de journalistiek werkzaam is. Met dit lidmaatschap profiteer je van alle diensten en producten van de NVJ, of je nu werknemer of freelancer bent.
  • Het Basislidmaatschap is een ‘light’-versie van het NVJ Compleet lidmaatschap. Je betaalt minder voor je lidmaatschap maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Zo hebben Basisleden recht op twee uur juridische steun per jaar terwijl NVJ Compleetleden onbeperkt juridische steun en rechtsbijstand ontvangen. Daarnaast kunnen NVJ Compleetleden gratis een Perskaart aanvragen, Basisleden kunnen geen Perskaart aanvragen. De verschillen met een volledig lidmaatschap zie je hier.
  • Nee, wanneer je nu gratis Studentlid bent kun je dat blijven. Een € 3,50 lidmaatschap heeft wel voordelen: zo kun je gratis de Studentenperskaart aanvragen en je hebt recht op twee uur juridisch advies over werkgerelateerde zaken.
  • Jazeker! Je kunt Young Professional lid worden. Met dit lidmaatschap profiteer je van alle voordelen van het gewone lidmaatschap. Het eerste jaar krijg je 25% korting en betaal je maar € 7,85 per maand in plaats van € 10,50.
  • Ja! Als Young Professional lid betaal je het eerste jaar € 19,- in plaats van € 29,- voor het Compleetlidmaatschap. Zo blijf je verzekerd van alle voordelen van het NVJ lidmaatschap.
  • Ja dat kan. Omdat het aanmeldformulier hier nog niet op is ingericht kun je beter even contact opnemen met de ledenservice door een e-mail naar ledenservice@nvj.nl te sturen of bellen naar 020-3039700.
  • Graag! Als lid van de NVJ word je via e-mails meteen uitgenodigd voor ledenpeilingen over cao’s en sociaal plannen.
  • Nadat je als NVJ-lid bent geregistreerd én een account op Villamedia hebt gemaakt, duurt het even (maximaal 24 uur) voordat je als NVJ-lid overal toegang toe hebt op Villamedia. Denk eraan dat je voor je Villamedia-account hetzelfde mailadres gebruikt dat bij de NVJ bekend is.
  • Nee, je hoeft geen journalistieke opleiding te hebben gedaan om lid te kunnen worden van de NVJ.
  • Ja, die korting wordt meteen verrekend in de shop.
  • Ja hoor. We toetsen wel of je aan de voorwaarden voldoet. Als dat in orde is, ontvang je je perskaart binnen enkele dagen. Mocht je echt dringend een perskaart nodig hebben, bel dan even met de ledenadministratie (020-3039700).
  • Met een perskaart toon je niet alleen aan dat je lid bent van de NVJ maar vooral dat je professioneel journalist bent. Dat je je inkomen verdient met journalistiek werk. Met deze voorwaarde beschermen we de beroepsgroep.
  • De meeste leden kiezen voor automatische incasso. Dat is ook voor de NVJ het prettigst. Maar als je liever per factuur betaalt, kan dat ook.
  • Aan het eind van elke maand incasseren we het bedrag voor de daaropvolgende maand.
  • De opgave van de aan de NVJ betaalde contributie in een kalenderjaar ontvang je begin november. Als je in vaste dienst bent, lever je de opgave in bij je werkgever. Ben je freelancer, dan kun je de betaalde contributie als bedrijfskosten aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Hier vind je meer info.
  • Om je lidmaatschap op te zeggen neem je telefonisch contact op met de ledenservice via 020-3039710
  • Natuurlijk! We heten je graag opnieuw welkom! Vul hier het formulier in of bel ons even.
  • Je lidmaatschap stopt automatisch wanneer je afstudeert. Wij checken vooraf die datum nog even met je door je een e-mail of WhatsApp te sturen. Wanneer je stopt met je studie is het de bedoeling dat je zelf contact opneemt. Wanneer we niets van je horen word je op de door jou opgegeven afstudeerdatum uitgeschreven.
  • Bij de NVJ hebben de leden het voor het zeggen. Jij wordt als lid op basis van je profiel ingedeeld bij een ledengroep. Iedere ledengroep wordt binnen de NVJ bijgestaan door een secretaris. De secretaris komt, samen met de werkorganisatie, op voor de belangen van jouw ledengroep. De ledengroepen zijn Werknemers Omroep, Werknemers Uitgeverijbedrijf, Zelfstandigen, NVF (fotojournalisten), Plus+ (Vut- en gepensioneerde journalisten) en ViP (de jongerensectie Vers in de Pers).
  • De NVJ sluit jaarlijks collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) af bij dagbladen, nieuwsbladen, omroepen, tijdschriften en persbureaus. De belangrijkste onderwerpen van een cao zijn salarissen, werktijden, vakantiedagen en de duur van contracten. Er worden ook afspraken vastgelegd over het pensioen en de rechtspositie van journalisten. Zonder goedkeuring van de NVJ (en dus indirect van jou als lid) kan een cao niet tot stand komen.
  • De NVJ onderhandelt niet alleen over cao’s en sociaal plannen maar zet zich ook in voor eerlijke tarieven voor freelance (foto)journalisten. We werken aan medezeggenschap van (freelance) journalisten in organisaties en praten mee in de politieke besluitvorming over persvrijheid en persveiligheid. Op individueel vlak staan we voor je klaar als het gaat om advies en hulp bij geschillen met je werkgever of opdrachtgever en krijg je meteen hulp bij auteursrechtschendingen of wanneer je, bij het uitvoeren van je vak, te maken krijgt met politie en justitie of direct gevaar loopt. In dat laatste geval bel je meteen ons noodnummer en gaan we aan de slag.
  • Ruim 8.400 journalisten zijn aangesloten bij de NVJ.
  • De NVJ is vertegenwoordigd in de besturen van diverse organisaties. Van de Beroepsgroep Sportjournalisten NSP tot het bestuur van PNO Media en van het Leids Mediafonds tot LIRA. Bekijk ze hier allemaal. Daarnaast is de NVJ ook betrokken bij de oprichting van organisaties als Raad voor de Journalistiek, Free Press Unlimited en Vrouw en Media. Meer organisaties vind je hier
  • Voor jou als lid komen we in actie als de persvrijheid in het gedrang komt. Daarvoor kun je dagelijks terecht bij onze juridische afdeling, of bij acute dreiging buiten kantooruren ons noodnummer. De NVJ levert gevraagd en ongevraagd advies aan de overheid om daarmee het belang van persvrijheid te blijven onderstrepen. We dragen bij aan de totstandkoming van wetgeving die bijvoorbeeld de journalistieke bronbescherming waarborgt. Samen met de politie en het Openbaar Ministerie hebben we afgesproken dat de politie na aangifte extra prioriteit geeft aan opsporing en dat het OM extra zware straffen stelt. Daarnaast kun je bij de NVJ terecht voor hulp na incidenten.

We staan voor je klaar

Staat jouw vraag er niet bij? Onze ledenservice staat voor je klaar.
Bel 020 303 97 00 of stuur een mail naar ledenservice@nvj.nl.