Mag Facebook zomaar mijn foto’s doorverkopen aan derden?

Ik heb foto’s die ik te koop aanbied op mijn website ook op mijn Facebook-profiel geüpload. Nu las ik onlangs dat Facebook  het auteursrecht heeft op alle foto’s die gebruikers op hun pagina plaatsen. Betekent dit dat Facebook zomaar mijn geüploade foto’s mag doorverkopen aan derden?

Antwoord

Ja, maar dat ligt wel wat genuanceerder. Facebook bezit namelijk niet het auteursrecht op je foto’s. Daarvoor zou schriftelijke toestemming van jou nodig zijn waarin je duidelijk afspreekt dat je je auteursrechten aan de social media-website overdraagt. Het eigendom van je foto’s zou dan overgaan op Facebook. Maar dat is hier niet het geval.

Er is echter wel wat anders aan de hand. Als je gebruikmaakt van Facebook ben je akkoord gegaan met de gebruikersvoorwaarden van het platform. Daarin staat als eerste vermeld dat jij eigenaar bent en blijft van alles dat je op Facebook plaatst. Vervolgens staat er dat je Facebook het gebruiksrecht geeft op alle door jou geplaatste content. Hieronder vallen ook jouw foto’s. Dat gebruiksrecht is zeer ruim omschreven. Wanneer je foto’s deelt, plaatst of uploadt, dan verleen je Facebook een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie om onder meer je foto te gebruiken en te distribueren in overeenstemming met je instellingen voor privacy en apps. Dit houdt bijvoorbeeld in dat wanneer je een foto deelt op Facebook, je Facebook toestemming geeft om deze foto op te slaan, te kopiëren en te delen met anderen (uiteraard ook weer in overeenstemming met je instellingen).

Facebook hoeft jou dus geen geld te betalen voor deze licentie, mag je beelden wereldwijd gebruiken en mag de licentie ook overdragen aan derden. Omdat de licentie niet-exclusief is mag je nog wel steeds anderen licenties geven voor je geüploade foto’s. 

Het goede nieuws is dat dit in de praktijk niet zo snel het geval zal zijn. Mark Zucker­berg heeft al aangegeven dat Facebook niet de intentie heeft om foto’s van gebruikers door te verkopen. En als je het toch niet helemaal vertrouwt, kun je de licentie op elk moment stopzetten door je foto’s van Facebook te verwijderen of je account op te zeggen, tenzij je de foto hebt gedeeld met anderen en zij die niet hebben verwijderd. De Eurocommissaris had het dus niet bij het rechte eind toen ze zei dat Facebook het auteursrecht heeft op al je foto’s.

Mira Herens en Maurits Wiesenekker, NVJ Advocaten & Juristen

 

 

mag dat zomaar